15

Teeven getuigt in zaak Van Rey

Telefoongesprek tussen staatssecretaris en van corruptie beschuldigde partijgenoot door technische fout niet opgenomen

Staatssecretaris Teeven van Justitie is opgeroepen als getuige in de zaak tegen de Roermondse VVD-prominent Jos van Rey. Hij moet uitleg geven over een telefoongesprek dat hij voerde met de oud-wethouder, die verdacht wordt van corruptie, zo meldt de NOS.


Het telefoongesprek tussen Van Rey en Teeven had opgenomen moeten worden, omdat de wethouder op dat moment door de politie werd afgeluisterd in het kader van het corruptieonderzoek. Door een technische fout is dat niet gebeurd, zegt het Openbaar Ministerie.

De Telegraaf schrijft dinsdag dat justitie in eerste instantie ontkende dat het gesprek tussen Van Rey en Teeven had plaatsgevonden. Pas later werd gesproken van een technische storing. Opsporingsambtenaren hebben verzuimd daarvan een proces-verbaal te maken, terwijl dat wettelijk verplicht is. Dit proces-verbaal werd pas op 1 november 2013 toegevoegd aan het strafdossier.

De advocaat van Van Rey wil nu dat Teeven uitleg komt geven over de inhoud van het gesprek. Mogelijk ging het over de benoeming van een burgemeester in Roermond, stelt de NOS. Van Rey adviseerde de vertrouwenscommissie en wordt ervan verdacht dat hij sollicitanten informatie heeft doorgespeeld.

Tegenover de Telegraaf hebben bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek gezegd dat de staatssecretaris en Van Rey de politieke signatuur van oud-korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie in Noord-Limburg hebben besproken. Rookhuijzen stelde zich in 2012 kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond. Deze lezing wordt bevestigd door de opgenomen telefoongesprekken met een assistent van Teeven, aldus de Telegraaf. Mocht Teeven zich hebben bemoeid met de burgemeestersbenoeming, dan schond hij daarmee het ambtsgeheim. Informatie over burgemeesterskandidaten is volgens de wet gebonden aan vertrouwelijkheid.

Teeven zelf wil geen uitspraken doen over de getuigenoproep, omdat het om een lopende zaak gaat.

NOS: Teeven getuige in corruptiezaak

Foto-cc: Floris Looijenstein

Geef een reactie

Laatste reacties (15)