74

Teeven heeft geen spijt, zou geld Cees H. zo weer witwassen

Oud-staatssecretaris toont geen berouw ... 'Er waren geen richtlijnen, er was geen wetgeving'

Voormalig-staatssecretaris Fred Teeven heeft geen spijt van de omstreden deal met crimineel Cees H. In een interview met Tijs van den Brink zegt hij dat hij het morgenochtend zo weer zou doen.

“Het is achttien jaren geleden. Er waren geen richtlijnen, er was geen wetgeving. Het was een andere situatie”, zegt Teeven in het interview, wat maakt dat hij er geen moeite mee heeft het zo weer te doen.

Daarmee gaat het huidige Kamerlid regelrecht in tegen de conclusie van Commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de deal en de gang van zaken nadien. Oosting concludeert namelijk dat wat Cees H. ook als tegenprestatie heeft gedaan – niemand die het weet – , de deal hoe dan ook buitenproportioneel is geweest.

Teeven:

Ik respecteer de keuze van mijn partij [het onderschrijven van de conclusie van Oosting, red]. Ik snap dat standpunt. Maar ik weet meer. Die informatie neem ik mee mijn graf in. Ik heb een ambtsgeheim. Daar wil ik het bij laten.

Nieuwsuur onthulde begin dit jaar dat zowel minister Opstelten als staatssecretaris Fred Tweeven de overheid onjuist hebben geïnformeerd over de gesloten deal met Cees H. Teeven sloot in 2000 als hoofdofficier een deal met de drugshandelaar en beweerde dat H. zo’n 2 miljoen gulden mocht houden – het exacte bedrag moest ons verschuldigd blijven want het bonnetje was kwijt. Uit onderzoek van onder meer Nieuwsuur blijkt echter dat H. 4,7 miljoen gulden mocht houden. Op 10 september 2001 is in één keer ruim 4,7 miljoen gulden overgemaakt aan H.

Nieuwsuur achterhaalde ook dat Teeven geen toestemming had van het Openbaar Ministerie om 4,7 miljoen gulden over te maken. Hij had goedkeuring om 2 miljoen gulden over te maken. “Hij had geen toestemming om 4,7 miljoen over te maken, laat staan buiten de belasting om”, aldus Nieuwsuur. GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Jesse Klaver noemde de deal eerder ‘politiek witwassen‘ van crimineel geld.

Het interview terugluisteren kan hier. Het betreffende fragment begint rond 13:30

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (74)