37

Teeven helpt Van der Laan niet vooruit met asielzoekers

Staatssecretaris Teeven wil geen nieuwe maatregelen uitgeproceduurde asielzoekers ... Wacht op besluit van EU-ministers ... Haagse vluchtkerkbewoners moeten uiterlijk dinsdag kerk verlaten

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan is naarstig opzoek naar een oplossing voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Van der Laan wil ten minste een bed, brood en bad voor de asielzoekers, maar wil dat niet in zijn eentje regelen, omdat hij vreest dat dan meer asielzoekers de weg naar Amsterdam weten te vinden. Daarom wilde hij het gesprek met staatssecretaris Teeven aangaan om samen opzoek te gaan naar een oplossing, maar de staatssecretaris wacht liever op een besluit van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

In oktober komen de Europese ministers met een reactie op een advies van het Europese Comité voor Sociale Rechten, waarin staat dat Nederland tekortschiet bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De opvang die, zo laat een woordvoerder van Teeven maandag weten, Teeven eigenlijk helemaal niet wil regelen. Na een gesprek tussen de staatssecretaris en Van der Laan maandagochtend, verklaart een woordvoerder van de Teeven dat hij er “in principe niet voor is om opvang te verzorgen voor mensen die moeten vertrekken”. 

Terwijl Teeven en Van der Laan in feite geen stap verder lijken te zijn gekomen, worden in Den Haag dinsdagochtend zestig asielzoekers, die nu nog verblijven in de Haagse Sacramentskerk, op straat gezet. De Haagse burgemeester Van Aartsen wil dat de asielzoekers de kerk dinsdagmorgen voor 09.00 uur hebben ontruimd. Eerder heeft de brandweer al aangegeven dat het gebouw niet geschikt is voor bewoning.

De Amsterdamse burgemeester heeft inmiddels aangekondigd samen met andere gemeenten door te gaan met een onderzoek naar ‘sobere opvang’.

NOS: Teeven wacht op asielbesluit EU

Nu.nl: Vluchtelingen moeten weg uit Haagse Sacramentskerk

cc-foto: Hannes de Geest

Geef een reactie

Laatste reacties (37)