20

Teeven, Schippers en KLPD grofste privacyschenders

VVD-minister Schippers krijgt Big Brother Award vanwege doorstart elektronisch patiëntendossier

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid & Justitie), minister Schippers (Volksgezondheid) en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) hebben woensdagavond de een award gewonnen voor ‘grofste privacyschender’ van het jaar.

Bits of Freedom dat zich inzet voor digitale burgerrechten, organiseert jaarlijks de Big Brother Awards. De prijzen worden uitgedeeld in drie categorieën: overheid, personen en bedrijven. Staatssecretaris Teeven kreeg de publieksprijs vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken. Minister

Schippers kreeg de prijs in de categorie personen vanwege haar halsstarrige doorstart van het elektronisch patiëntendossier. De Eerste Kamer keurde het elektronische dossier vorig jaar af, maar Schippers zette het project ondanks de kritieken toch door. Ze was niet aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

De KLPD sleepte de prijs in de wacht vanwege het gebruik van afluistersoftware waarvan de werking niet precies duidelijk is. Facebook won in de categorie bedrijven omdat het ondanks de reeks aan privacymissers nog steeds naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers.

Via internet hebben bijna 2000 mensen hun stem op hem uitgebracht. Per IP-adres kon maar één keer worden gestemd.

NRC: Teeven, Schippers en KLPD winnen ‘Big Brother Award’

cc-foto: Mixed

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (20)