59

Teeven slaat alarm om instroom Eritrese vluchtelingen

Staatssecretaris meldt explosieve stijging aantal asielzoekers in april, onderzoekt betrokkenheid mensenhandelaren

Het aantal asielzoekers dat zich in Nederland meldt is sterk gestegen in de maand april. In plaats van de gebruikelijke 1000 per maand zouden 1000 vluchtelingen per week asiel hebben aangevraagd. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie woensdag gezegd in het KRO-NCRV-programma Eén op Eén.


De staatssecretaris zegt in het interview dat de stijging gedeeltelijk is toe te schrijven aan asielzoekers uit Syrië, maar dat het merendeel uit Eritrea afkomstig is. Het land – dat met ijzeren hand geregeerd wordt door een militaristische oorlogszuchtige dictator – heet ‘het Noord-Korea van Afrika’ te zijn. Eritreeërs kennen vrijwel geen enkele vrijheid en brengen gedwongen het grootste deel van hun leven in militaire dienst door. Het is hen verboden naar het buitenland te reizen en voor de kleinste dingen – bijvoorbeeld eten met vrienden of een ander dorp bezoeken – zijn vergunningen nodig. Overtreding van de extreem strenge regels betekent lange gevangenisstraffen, dwangarbeid en zelfs marteling.

Mensen die desondanks proberen het land te ontvluchten riskeren te worden uitgeleverd aan de regering, of te worden gekidnapt door mensensmokkelaars. Honderden Eritrese vluchtelingen zijn de afgelopen jaren opgesloten en tot slaaf gemaakt in martelkampen in Soedan en Egypte, waar ze maandenlang verkracht, afgeperst en mishandeld werden, vaak met medewerking van lokale overheden. Geschat wordt dat er sinds 2010 zo’n 20.000 vluchtelingen uit Eritrea en Ethiopië gekidnapt zijn door Bedoeïne-stammen, die hen onderling doorverkochten en hun families afpersten, door de vluchtelingen te martelen terwijl hun familieleden door de telefoon meeluisterden. Het Eritrese voetbalteam dat vorige week opdook in Gorinchem mag zich wat dat betreft nog gelukkig prijzen dat hen een dergelijk lot bespaard is gebleven.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de rol van mensensmokkel bij de instroom van Eritreeërs, samen met de marechaussee en de nationale politie. De diensten proberen tegelijkertijd de migratiestroom naar Nederland te stoppen. Het mobiel toezicht in de grensgebieden is de afgelopen weken flink toegenomen. Volgens de staatssecretaris gaat het om honderden extra patrouilles van de vliegende brigades van de marechaussee.

Geef een reactie

Laatste reacties (59)