40

Teeven: Wet illegaal verblijf wordt béétje anders

Update: Strafbaarstelling illegaliteit licht gewijzigd om hulpverlening mogelijk te maken

De afgelopen weken was er veel commotie rondom de strafbaarstelling van het illegaal in Nederland verblijven. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer op verzoek van de oppositie over deze penibele kwestie, waarover de emoties hoog oplopen en de coalitiepartners VVD en PvdA het maar niet eens kunnen worden.


Het zogeheten 30-leden debat was aangevraagd nadat staatssecretrais Fred Teeven (VVD) vorige week woensdag bij Pauw & Witteman was ingegaan op de wensen van de PvdA zoals die enkele dagen daarvoor op de politieke ledenraad waren geformuleerd. De oppositie was verbolgen over dat optreden omdat de staatssecretaris Kamervragen over de kwestie met een kort briefje had afgedaan.

Teeven merkte bij P&W al op dat er een proleem was met huidige voorstel. De tekst daarvan stond op gespannen voet met afspraak in het regeerakkoord dat hulp aan mensen zonder papieren niet strafbaar mag worden. De PvdA lijkt er nu in geslaagd te zijn het wetsvoorstel waarin illegaal verblijf strafbaar wordt, te laten aanpassen met instemming van coalitiepartner VVD. Dat blijkt uit de antwoorden van Teeven in het debat. Volgens Teeven blijft illegaal verblijf in de tekst aangemerkt als misdrijf, maar zal het vastzetten van vluchtelingen die niet (kunnen) meewerken aan hun uitzetting worden herzien.

Dat er helemaal geen vluchtelingen meer worden opgesloten is hiermee niet gezegd, aldus Teeven. Hij gaf ook aan niet zonder meer aan zaken als onvrijwillige isolatie en geboeid vervoer voor gedetineerde vluchtelingen te willen tornen. Volgens Teeven zijn deze zaken in sommige gevallen nodig om de veiligheid van bewaarders te garanderen.

De staatssecretaris heeft beloofd nog vóór de zomer met een totaalplan te komen waarin alle gedane toezeggingen voor de verschillende disciplines worden meegenomen. De wet zelf wordt vermoedelijk pas in het najaar in de Kamer behandeld.

Video: Midweek Den Haag, de wekelijkse politieke rubriek van De Gids FM, over het debat. Met Peter Kee, politiek redacteur van Pauw & Witteman, D66-Kamerlid Gerard Schouw en Francisco van Jole van Joop. 

Geef een reactie

Laatste reacties (40)