53

Teeven wil 100 miljoen bezuinigen op sociale rechtshulp

Update: Samsom: 'Dit gaat te ver' ... Orde van Advocaten: 'Rechtshulp moet vanzelfsprekend zijn, zeker nu het ontslagrecht wordt versoepeld'

Staatssecretaris Teeven wil 100 miljoen bezuinigen op de sociale rechtshulp. Dat zou betekenen dat mensen die aan advocaat nodig hebben bij huur- en arbeidsconflicten zelf voor de rechtshulp moeten betalen. Hetzelfde zou gelden bij echtscheidingen zonder kinderen.

Teeven wil de sociale rechtshulp inkrimpen omdat er volgens hem de laatste jaren steeds vaker een beroep op wordt gedaan. Sinds 2006 zijn de uitgaven aan zulke advocaten met 100 miljoen gestegen. Teeven vindt dat in plaats van de rechtshulp de conflicten om een goedkopere en simpele manier kunnen worden opgelost, bijvoorbeeld via mediation.

De Orde van Advocaten is fel tegen het voorstel. Ze zijn bang dat ‘de toegang tot het recht onbetaalbaar en onbereikbaar wordt voor een grote groep mensen’, zo staat de lezen op hun actiewebsite.

Rechtshulp moet vanzelfsprekend zijn, zeker nu het ontslagrecht wordt versoepeld, ondernemingen in de problemen raken door de crisis en burgers vaker in conflict komen met de overheid.

Hans Vogels, bestuurslid van de Orde van Advocaten meent dat Teeven niet goed heeft gekeken naar waar die extra kosten voor sociale rechtshulp vandaan komen.

Die extra advocaten houden zich voor een groot deel bezig met het bijstaan van slachtoffers van misdrijven. Dat is iets wat dit kabinet juist belangrijk vindt”, zegt hij in de Volkskrant. “Ook zijn er meer advocaten nodig voor zaken met werkloosheids- en bijstandsuitkeringen door de economische crisis.

Ook zou in het nieuwe plan van Teeven staan dat Nederlanders maximaal drie keer per jaar aanspraak mogen maken op de sociale rechtshulp. Volgens Mies Westerveld, hoogleraar sociale rechtshulp zou die maatregel wel eens in strijd kunnen komen met de mensenrechten omdat problemen zich snel opstapelen. “Met de huisbaas, op het werk, dan een scheiding.”

Ook Vogels heeft zo zijn bedenkingen, bijvoorbeeld als de rechtshulp van psychiatrische patiënten wordt aanbesteed.

Dat is handel drijven met heel kwetsbare mensen. De goedkoopste bieder krijgt dan die zaken. Dat zal de kwaliteit enorm onder druk zetten.

Update 19.38 uur
Samsom vindt de bezuinigingen op de rechtshulp te ver gaan.

Volkskrant: Teeven: 100 miljoen korten op sociale rechtshulp (betaalde versie)

Geef een reactie

Laatste reacties (53)