37

Teeven wil gevangenissen sluiten

Meer veroordeelden met enkelband thuis en gevangenen gaan deel kosten zelf betalen

Het kabinet moet 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. Dat betekent dat er gevangenissen zullen sluiten, veroordeelden met een enkelband vrijkomen en gevangenen zelf voor een deel van de kosten op moeten draaien.

Dat meldt RTL. Teeven presenteert zijn plannen vandaag in de ministerraad. Hoeveel gevangenen zelf moeten gaan betalen en hoeveel gevangenissen zullen sluiten is nog niet bekend.

Vorige week meldde Nieuwsuur op basis van vertrouwelijke stukken dat mogelijk 1600 veroordeelden vanwege de bezuinigingen een elektronische enkelband in plaats van een celstraf krijgen.

Hilko Hof van het Actiecomité Noordelijke Gevangenissen zegt tegen RTL niet blij te zijn met het plan om gevangenen zelf te laten meebetalen:

Als dat echt zo blijkt te zijn, dan zijn we als land echt de weg kwijt. De straf bij detentie is juist dat je je vrijheid kwijt bent, niet dat je ervoor moet gaan betalen. Ik krijg daarbij hele rare beelden voor me. In het buitenland gaan bijvoorbeeld families ’s ochtends naar de gevangenis om gedetineerden eten te brengen.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)