19

Teeven wil koste wat het kost illegalenquotum

Staatssecretaris legt Kamermotie naast zich neer en drukt zijn eigen zin door

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat de politie ook in 2014 zeker 4000 vreemdelingen oppakt. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris schrijft dat hij een ‘kwantitatieve afspraak’ wil met de politie over ‘4000 overdrachtsdossiers’, ofwel uitgeprocedeerde asielzoekers.

De politie kreeg al eerder de opdracht om jaarlijks 4000 illegaal in Nederland verblijvende asielzoekers op te pakken. De politie gaf daarop aan niet aan deze eis te kúnnen voldoen. Ook wil een Kamermeerderheid, inclusief coalitiepartner PvdA, van de quotum af. Daarom is ingestemd met een motie om ‘louter de kwantitatieve richtlijnen voor het aanhouden van uitgeprocedeerde vreemdelingen zonder strafrechtelijke antecedenten los te laten’.

Teeven benadrukte zelf eerder dit jaar tegenover de Kamer dat de politie ‘nu en in de toekomst’ een ‘jacht’ op uitgeprocedeerde vreemdelingen zou houden. Het departement houdt vol dat dat nog steeds vaststaat.

Toch schrijft de staatssecretaris nu een quotum te willen, weliswaar met een andere aanpak. De quotum richt zich primair op ‘criminele vreemdelingen, op toelating gerichte fraude en op overlastgevende vreemdelingen die zich aan een lichtere toezichtsmaatregel hebben onttrokken’.

Kamerleden reageren furieus op de plannen van de staatssecretaris. Zo kwiteert D66-Kamerlid Gerard Schouw: “WAT KRIJGEN WE NOU ZEG?? Aangenomen Kamermotie negeren kan echt niet!” Linda Voortman, GroenLinks-Tweede Kamerlid zegt in een reactie: “Ongelofelijk dat Teeven toch weer een quotum voor het oppakken van illegalen wil instellen. De Tweede Kamer heeft heel duidelijk aangegeven dat mensen oppakken omdat ze geen papieren hebben, niet meer mag. GroenLinks wil dat Teeven ophoudt met spelletjes spelen over de ruggen van ongedocumenteerden.”

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (19)