66

Teeven zet hongerstakers in grootste geheim uit

Terugkijken Nieuwsuur: sterk verzwakte asielzoekers op vliegtuig gezet

Ze waren al jaren in Nederland, maar kregen ondanks talloze juridische procedures geen asiel. Cheik Bah en Issa Koulibaly gingen de afgelopen 75 dagen in hongerstaking maar werden ondanks hun verzwakte toestand donderdagochtend op een speciaal gecharterd vliegtuig gezet naar Guinee. Nieuwsuur sprak met de twee asielzoekers na hun aankomst in Conakry, de hoofdstad van het West-Afrikaanse Guinee.


De Nederlandse rechter had als voorwaarde gesteld dat de mannen rechtstreeks daar naar toe werden gevlogen, zo is terug te lezen op de website van Nieuwsuur. De twee hoorden bij de vier laatst overgebleven asielzoekers die afgelopen voorjaar in hongerstaking gingen uit protest tegen hun opsluiting.

Zowel Bah als Koulibaly is al 75 dagen in hongerstaking. De mannen zijn ernstig afgevallen en verzwakt. Koulibaly weegt op dit moment zo’n 52 kilo bij een lengte van 1.93, zegt vertrouwensarts Elcke Bonsen. Ze kon niet precies zeggen wat het gewicht van Bah nu is.

Nieuwsuur heeft verantwoordelijk staatssecretaris Teeven om een reactie gevraagd. Hij liet via zijn woordvoerder weten vandaag niet te willen reageren.

Nieuwsuur: Asielzoekers in grootste geheim uitgezet

Geef een reactie

Laatste reacties (66)