14

Teeven zwicht toch voor kritiek

Staatssecretaris past plan voor bezuinigingen gevangeniswezen aan

Staatssecretaris Fred Teeven gaat zijn plannen voor bezuinigingen op het gevangeniswezen aanpassen. De afgelopen weken ontstond veel ophef rondom de vervanging van celstraffen door enkelbandjes. Kritiek is onder meer dat misdadigers dan thuis met een biertje op de bank kunnen hangen en dat niet voldoende straf is. Bovendien zou Teeven op de stoel van de rechters plaatsnemen bij het bepalen van de strafmaat.

Regeringspartijen VVD en PvdA lieten donderdag weten niets te zien in elektronische detentie als vervanging van een gevangenisstraf. Alleen gedetineerden die het grootste deel van hun straf hebben uitgezeten zouden, als deel van hun resocialisatie, thuis de rest mogen uitzitten.

Teeven was van plan om 46 miljoen euro te bezuinigen (van het totale bezuinigingsplan van 340 miljoen) door de invoering van de enkelbandjes. Hoe hij dat nu wil opvullen is nog onduidelijk.

Eerder werd ook al bekend dat de voltallige oppositie tegen de plannen is. De oppositie wilde donderdag eigenlijk niet verder debatteren totdat er een nieuw plan op tafel ligt. Regeringspartijen VVD en PvdA wilden daar niet in mee gaan, waardoor er geen meerderheid is voor uitstel van het debat.

Eerder verscheen op Joop: ‘Bajesplan Teeven onrealistisch’

NOS: Teeven past bezuinigingsplan aan

Geef een reactie

Laatste reacties (14)