89

Teflon tweetal

Kritiek van andere partijen op het deelakkoord glijdt van VVD en PvdA af

Nederland heeft volgens de PvdA niet één crisis, maar vier om te bestrijden. Dat schrijft nieuwssite NU.nl woensdag. Het deelakkoord dat met de VVD is gesloten moet daar in ieder geval een begin mee maken. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk verdedigde het akkoord woensdag in de Tweede Kamer. Hij hoopt op de steun van andere partijen, maar die lijken niet van plan die zomaar te geven.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk benoemde de duurzaamheidscrisis, de financiële crisis, de crisis van de muntunie (euro) en de crisis van vertrouwen en democratie. “We moeten ons land op onderdelen stevig verbouwen”, zei Plasterk tijdens de bespreking van de begroting voor 2013 in de Tweede Kamer.

De VVD en PvdA proberen op dit moment tot een regeerakkoord te komen. De twee partijen presenteerden maandag een deelakkoord voor de begroting van 2013. Dat akkoord bracht wijzigingen aan in het begrotingsakkoord dat dit voorjaar werd gesloten, het zogeheten Lenteakkoord. Plasterk hoopt dat ook andere partijen de begroting van PvdA en VVD zullen steunen, die volgens hem “solide en solidair” is, zo schrijft NU.nl.

Forse kritiek
De eerste reacties op het deelakkoord waren echter niet mals. De PvdA kreeg het voor de kiezen van CDA en PVV, maar ook SP en GroenLinks waren zeer kritisch. De PvdA wordt verweten concessies te doen aan de VVD op belangrijke punten als de kinderopvang. Bovendien wordt de begroting voor 2013 grotendeels intact gelaten, inclusief het begrotingstekort dat eerder nog door de PvdA werd bestempeld als fnuikend voor de economie.

PvdA-speerpunten als de btw-verlaging en de nullijn voor onder meer politieagenten en docenten zijn niet in het deelakkoord te vinden.

De VVD werd tijdens de bespreking van de begroting ook flink aan de tand gevoeld. Gaat de ‘duizend euro van Rutte’ nog door? Is de VVD voornemens een eventuele nieuwe steunaanvraag uit Griekenland te steunen?

Gesloten front
Zowel PvdA als VVD weet de aanvallen handig te pareren. Plasterk wijst erop dat in het deelakkoord ook grote wijzigingen zijn aangebracht ten opzichte van het Lenteakkoord. Zo is de langstudeerboete verdwenen en wordt de AOW-leeftijd minder snel verhoogd.

VVD’er Mark Harbers benadrukte dat “een deelakkoord nog geen regeerakkoord” is. “In ons programma stond de lastenverlichting ook ingeboekt vanaf 2015. Maar dat betekent nog niet dat in de onderhandelingen alle beloften worden gehonoreerd.”

Harbers laat weten in principe evenals de PvdA open te staan voor “briljante” voorstellen ter wijziging van de begroting van 2013, maar ook hij ziet dat in de praktijk niet snel gebeuren.

NU.nl: PvdA wil vier crises bestrijden

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (89)