124

‘Tegen euroscepsis helpt alleen meer eenheid’

Euro-voorman Herman van Rompuy pleit voor meer gemeenschappelijk beleid binnen de eurozone

De groeiende euroscepsis kan maar op één manier worden beantwoord, namelijk door een betere economische integratie binnen de eurozone. Dat zegt Euro-voorman Herman van Rompuy dinsdag in een zeldzaam interview in Trouw. Woensdag treedt Letland als achttiende land toe tot de eurozone.

Van Rompuy, de president van de Europese Raad van regeringsleiders, zegt in Trouw

Je kunt geen gemeenschappelijke munt hebben zonder een gemeenschappelijk beleid, die consequentie zijn we nu aan het trekken.

Hij erkent, “op sommige domeinen is men wat te ver gegaan”. Maar “het is nooit ‘Brussel’ dat iets oplegt. Het is altijd met goedkeuring van de lidstaten, waarschijnlijk in het grootste aantal gevallen met Nederland erbij. (…) Ik herinner mij van een paar jaar geleden een voorstel van Nederland – het was niet deze regering dus ik kan dat nu makkelijk zeggen — en dat voorstel was: ‘We moeten een supercommissaris hebben voor de eurozone’. Ik zou zeggen: gelukkig dat we die niet hebben hè?”

Daarom verbaast Van Rompuy zich met name over de steeds kritischer houding in Nederland, een van de grondleggers van de Europese integratie. In Vlaanderen is er volgens Van Rompuy, oud-premier van België, een grote consensus over Europa:

Misschien dat Nederland een sterkere identiteit heeft dan Vlaanderen, of België. Zeker België. En dat dat identiteitsgevoel sterker ontwikkeld is en zich dus vlugger aangetast voelt door Europa… ik weet het niet. Ik heb daar geen sociaal-psychologische studie naar gedaan. Ik kan alleen maar vaststellen dat het zo is. Hier in België is het eurokritische ook wel toegenomen, maar de grote politieke partijen, buiten het Vlaams Belang, zijn voor Europa.

Trouw: ‘Er is maar één optie: meer eenheid in de eurozone’

Geef een reactie

Laatste reacties (124)