Laatste update 23:55
30

Ludieke actie PopUp Kerk tegen PEGIDA-barbecues

Hoewel PEGIDA doorgaans niet veel meer dan een halve man een varkenskop trekt tijdens haar demonstraties, houdt de serie barbecues die de anti-islamgroep wil organiseren in vijf steden tijdens de Ramadan de gemoederen behoorlijk bezig. In Utrecht werd al eerder bekend dat burgemeester Van Zanen een barbecue van PEGIDA voor de ULU-moskee verbood. Wat PEGIDA precies wil bereiken met het eetfestijn is niet helder.

Dat het reacties uitlokt is wel duidelijk. De PopUp Kerk, een maatschappelijke organisatie, wil een ludiek tegengeluid laten horen. In Rotterdam, waar PEGIDA ook een barbecue heeft gepland, wil het de barbecue sponsoren die op 7 juni bij de Laleli-moskee in Zuid moet gaan plaats vinden. Voor iedere betoger, ieder stuk vlees en ieder kwartier die de barbecue aan staat, kunnen mensen een sponsorbedrag toezeggen. Het bedrag dat zo bijeen wordt gespaard komt ten goede aan de moskee waarbij actie wordt gevoerd. Zo draagt PEGIDA dus onbedoeld bij aan de moskeeën waar ze tegen strijden.

Leider Edwin Wagensveld (foto) werd onlangs tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege belastingontduiking in Duitsland. Hij wilde tijdens de barbecue alleen varkensvlees serveren. Maar open vuur, barbecues en servies van hard materiaal is volgens de lokale gemeentelijke verordening in Utrecht niet toegestaan. De activisten beraden zich nog op een mogelijke demonstratie op het Westplein, op een steenworp afstand van de ULU-moskee.

Naast Utrecht en Rotterdam wil PEGIDA vlees braden in Arnhem, Gouda en Den Haag. Of het in al deze steden (op Utrecht na) wel gaat lukken een barbecue aan te steken is onzeker. DENK-lijsttrekker in Rotterdam Stephan van Baarle heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb gevraagd te onderzoeken of een PEGIDA-demonstratie kan worden verboden. ‘Deze demonstratie zet aan tot haat tegen een grote groep Rotterdammers,’ zegt hij tegen RTV Rijnmond.

Cc-foto: Oscar Brak

Geef een reactie

Laatste reacties (30)