19

Teheran wil banden met Nederland aanhalen

Iraanse minister in gesprek met Bert Koenders: 'Het is tijd om het verleden achter ons te laten'

De Iraanse regering wil nauwere banden met Nederland. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif zondag gezegd na een ontmoeting met minister Bert Koenders. Nu het internationale akkoord over het nucleaire programma Iran uit het isolement haalt, vindt Teheran het tijd om ‘het verleden achter ons te laten en de goede relatie met Nederland te herstellen’.

Koenders is momenteel in Teheran. Daarmee is hij de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die sinds 2001 het land aandoet. In juli van dit jaar sloot Iran een akkoord met de wereldmachten over het nucleaire programma. Nederland wil de economische, politieke en culturele banden met Iran versterken, zei Koenders na het gesprek met Zarif. Volgens Koenders was de ontmoeting ‘zeer productief’.

‘Het is jammer dat de eeuwenoude relatie de afgelopen jaren heeft geleden onder de economische sancties tegen Iran,’ aldus Zarif, die de gasindustrie, de watersector en de landbouw noemt als voorbeelden waar hij perspectief ziet voor samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven. 

Koenders is niet de eerste Europese bewindsman die de banden met Iran aanhaalt. Ministers uit onder andere Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië gingen hem al voor. Ook zij hopen te profiteren van nieuwe economische kansen nu de sancties worden opgeheven. Na het gesprek met Koenders bekritiseerde Zarif de houding van Amerikaanse politici ten opzichte van het akkoord. Wat hij hen de laatste maand heeft horen zeggen, ‘geeft geen vertrouwen,’ aldus de minister. 

Nederland is komend jaar voorzitter van de Europese Unie en zal in die hoedanigheid een belangrijke rol gaan spelen in de implementatie van het nucleair akkoord. Later op de dag zal Koenders nog spreken met president Rohani en met Ali Larijani, de voorzitter van het Iraanse parlement.

cc-beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geef een reactie

Laatste reacties (19)