11

Tekenaar Luz verlaat Charlie Hebdo

Complete chaos bij steenrijke Charlie Hebdo ... Personeel wil financiële inspraak, onderlinge vetes domineren

Update: Tekenaar Luz vertrekt in september bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Dat heeft de cartoonist gezegd in een gesprek met de Franse krant Libération. De dodelijke aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in januari van dit jaar speelt een grote rol bij zijn besluit: “Ik probeer zoveel mogelijk greep op mijn leven te krijgen. Het is na die hele toestand een van mijn obsessies geworden. Ik wil mezelf heropbouwen, opnieuw controle over mezelf krijgen.”

Eerder:
Vier maanden geleden vond de dodelijke aanslag plaats op de redactie van Charlie Hebdo waarna het blad in een klap enorme sommen geld binnenhaalde aan steundonaties. De directie heeft echter een ander beeld van wat daarmee moet gebeuren dan het personeel. En dus is er een grote verdeeldheid binnen het bedrijf ontstaan. Dat berichten verschillende media maandag.

De Volkskrant schrijft:

Charlie Hebdo zit door de vele giften, het stijgend aantal abonnementen en de verkoop van 8 miljoen exemplaren van het eerste nummer na de aanslagen momenteel op een berg geld van 30 miljoen euro. Toch zijn de aandelen van het bedrijf verdeeld over twee directieleden en de nabestaanden van de vermoorde hoofdredacteur Charb.

Andere conflicten
Behalve dat de medewerkers meer financiële inspraak eisen, spelen ook andere conflicten een rol. Redacteur Zineb El Rhazoui schreef de afgelopen tijd weinig voor het blad. Reden voor de directie om haar daarover een brief te sturen die uitlekte en voor commotie zorgde. RTL schrijft dat El Rhazoui geschokt is door de bedrijfsvoering van haar werkgever.

Ik word bedreigd, mijn man is zijn baan kwijt omdat terroristen zijn werkplek te weten zijn gekomen, ik slaap alleen nog maar bij vrienden en in hotels, en nu wil de directie me ontslaan. Bravo Charlie.

Ook Luz, cartoonist bij Charlie Hebdo, zorgde voor consternatie nadat hij bekend maakte dat hij niet langer de profeet Mohammed wil tekenen. De weduwe van de omgebrachte hoofdredacteur Charb beet hem toe ‘het werk van de terroristen af te maken’.

Op 7 januari werden er bij een aanslag door de broers Kouachi in Parijs, 12 mensen vermoord, waarvan 9 redactieleden. De aanslag leverde wereldwijd ‘Je suis Charlie’-steunbetuigingen en donaties op voor de makers van het blad.

Volkskrant: Chaos en ruzie heerst bij het nu steenrijke Charlie Hebdo

RTL Nieuws: ‘Ruzie binnen redactie Charlie Hebdo’

Cc-foto: Del Uks

Geef een reactie

Laatste reacties (11)