7

‘Tekort aan toezicht op kwetsbare ouderen dreigt’

Veranderingen in de WMO zullen ervoor zorgen dat er mensen tussen wal en schip vallen

Er dreigt een groot gebrek aan toezicht te ontstaan voor de groep kwetsbare ouderen en gehandicapten die met de veranderingen in de zorg en WMO op zichzelf is aangewezen.

Die waarschuwing doet Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland, in NRC Handelsblad. De veranderingen in de WMO en de zorg zullen er toe leiden dat meer mensen langer zelfstandig wonen. Daardoor zullen er volgens Heinsbroek meer mensen tussen wal en schip vallen, kwetsbare mensen zonder familie of sociale omgeving. Als hun gezondheid verslechtert en ze zelf hun situatie niet meer kunnen overzien, lopen ze in het nieuwe systeem een groot risico.

Deze mensen zouden gebaat kunnen zijn bij een mentor, aldus Heinsbroek.

Een mentor wordt door de kantonrechter benoemd als wettelijke vertegenwoordiger van kwetsbare mensen die zelf niet wilsbekwaam zijn. Het gaat vooral om de kwart miljoen mensen die door dementie, een verstandelijke handicap of psychische beperkingen niet goed voor zichzelf op kunnen komen. Momenteel zijn dat er in Nederland zo’n kwart miljoen. Mentoren geven zelf geen zorg, maar zijn bevoegd beslissingen te nemen over de verzorging verpleging, behandeling en begeleiding van hun cliënt. (…) Ze kunnen zorgen dat afspraken worden nagekomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)