17

Tekort babymelkpoeder zorgt voor explosie toename diefstal

900 meldingen van diefstal van babyvoeding in Nederland... 'Het gaat om georganiseerde misdaad'

Steeds vaker worden winkeldieven aangehouden die babymelkpoeder hebben gestolen. Ook worden regelmatig grote hoeveelheden in auto’s aangetroffen waarbij sprake is van heling of diefstal. En het einde van dit probleem lijkt nog niet in zicht aangezien de melkpoederproductie -ongeacht de grote vraag – niet is toegenomen.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is meldt de politie nu al een explosieve groei aan babymelkpoeder diefstal. Volgens Detailhandel Nederland zijn de 900 meldingen bij de politie het topje van de ijsberg, meldt de NOS. Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit:

Het gaat om georganiseerde misdaad. Een netwerk dat elkaar goed kent. Ze komen uit Oost-Europa, denken dat hier veel te halen valt. Het treft niet alleen winkeliers maar er wordt ook veel ingebroken of uit auto’s gestolen.

Veel vraag, weinig aanbod
Er is met name veel vraag naar babymelkpoeder afkomstig uit China. De grote vraag daar wordt veroorzaakt door het melamine-schandaal in China in 2008. Toen werd bekend dat ongeveer 53.000 Chinese baby’s naar het ziekenhuis moesten omdat ze melkpoeder hadden binnengekregen dat melamine bevatte. Uiteindelijk overleden er zes baby’s en werden meer dan 300.000 kinderen ziek.

Maar voor de oorzaak van het babymelkpoeder tekort, in Nederland, moet niet alleen over de grens worden gekeken. Met name Nutrilon is volgens ketens Ahold, Kruidvat en DA hier beperkt verkrijgbaar. Klanten kunnen niet ongelimiteerd babymelkpoeder inkopen maar moeten zich houden aan een limiet. Nutricia erkent dat er sprake is van een ‘structureel probleem’, en spreekt van ‘pieken’ in de vraag.

‘Melkproducenten zelf verantwoordelijk voor schaarste’
Het probleem van de schaarste sleept zich inmiddels al jaren voort. Al in 2013 stelde retailexpert Paul Moers:

Nederlandse zuivelproducenten zijn zelf verantwoordelijk voor de schaarste aan babymelkpoeder. Grote multinationals leveren liever aan snelgroeiende markten als China, India en Indonesië en vergeten hun thuismarkt.

Volgens Moers valt er voor fabrikanten zoals het Zoetermeerse Nutricia, Nestlé en Unilever gewoonweg meer te verdienen door veel melkpoeder te leveren aan landen in Azië. In Azië worden veel meer kinderen geboren dan in Europa. Bovendien zijn consumenten in Azië sinds het melamineschandaal in 2008 bereid meer te betalen voor Europees melkpoeder, aldus Moers. 

NOS.nl: Diefstal babymelkpoeder neemt spectaculair toe
Omroepwest.nl: ‘Melkproducenten zoals Nutricia Zoetermeer zelf verantwoordelijk voor schaarste babymelkpoeder’
F
oto cc: Fabio Bruna

Geef een reactie

Laatste reacties (17)