Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Telefoontap justitie ouderwets en ineffectief'

  •  
23-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
Telefootap_300.jpg
SP en D66 willen zo snel mogelijk in debat met minister Opstelten
De telefoontap die politie en justitie gebruiken om misdadigers op te sporen, werkt steeds minder effectief. Criminelen maken alsmaar meer gebruik van moderne communicatiemiddelen via internet. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil zo snel mogelijk in debat met minister Opstelten. ‘Terwijl de privacy van onnodig veel mensen wordt geschonden en de regels niet goed worden nageleefd. Dat moet echt minder – en beter.’
De telefoontap werd in 2010 zo’n 22.000 keer ingezet. Jaarlijks werden er meer dan 24.000 telefoonnummers afgeluisterd. Zo blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Het instituut schrijft in haar advies dat politie en justitie moeten uitkijken dat ze niet achter gaan lopen.
“Het afluisteren van telefoons levert zelden direct bewijs op voor misdrijven. De regel dat iemand achteraf over de afluisterpraktijken moet worden ingelicht wordt vaak niet nageleefd. En als je al wordt geïnformeerd en je begrijpt niet waarom je bent afgeluisterd dan kun je vervolgens nergens terecht. Dat kan echt niet, hierover moeten we heel snel in debat met de minister.
D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil ook snel in debat met de minister. Hij twittert
#D66 wil debat over afluisteren telefoongesprekken. Steun Kamer maar #VVD vindt het cool dat Nederland kampioen telefoontappen is #privacy
cc-foto: soylentgreen23 Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.