Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Telegraaf het schip in met overname Hyves

  •  
07-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hyves_300_01.jpg
Gebruikers haakten massaal af na overname
De overname van de populaire netwerksite Hyves door het Telegraaf-concern is niet in goede aarde gevallen bij de gebruikers. Een jaar na de aankoop is het gebruik met meer dan een kwart teruggelopen. In tegenstelling tot de verwachting van de nieuwe eigenaar stapten Hyvers massaal over naar Facebook. De rampzalige ontwikkeling is vandaag door het concern bekend gemaakt.
De overname van Hyves door de Telegraaf Media Groep voor 42 miljoen euro leidde vorig jaar meteen tot protesten. Het Telegraaf-concern, dat met de overname de beschikking kreeg over alle gebruikersgegevens, is onder andere berucht om het gebrek aan respect voor privacy. Wim de Bie verklaarde zijn Hyves-pagina per direct op te heffen. In zijn kielzog vertrok een hele reeks prominenten. Het populaire weblog GeenStijl, ook eigendom van TMG, riep zijn bezoekers op massaal te ‘onthyven’ met als leuze ‘Hyves moet dood’. Die acties zijn erg succesvol geweest blijkt nu. Het gebruik van Hyves is de voorbije maanden met een kwart teruggelopen. De Telegraaf ziet zich genoodzaakt de verwachtingen sterk bij te stellen.
Een jaar geleden kocht TMG Hyves voor 43 miljoen euro. Toen werd benadrukt dat het sociale netwerk zou blijven inspelen op wat het voor heeft op grote concurrent Facebook: lokale relevantie (Hyves is bij uitstek Nederlands) en persoonlijke aandacht. In augustus van dit jaar passeerde Facebook Hyves desalniettemin in populariteit. Hyves zou sinds januari van dit jaar flink terugvallen in bezoek: van 200 miljoen paginabezoeken per maand toen, naar 150 miljoen in oktober.
Het tegenvallende resultaat is mede een grote tegenvaller omdat het concern in hoog tempo wil overstappen van het dode papier naar de levende digitale omgeving. Vorige week werd bekend dat een poging Hyves en ochtendkrant Spits te integreren mislukte.
Video: Gadget-goeroe Vincent Everts interviewde vorige week Hyves-topman Marc de Vries. De desastreuze resultaten waren toen nog niet bekend.
RTEmagicC_2176040106_4be88f323c_z_01.jpg
cc-foto: Roel Wijnants
Gewoon, omdat het ook kan: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.