146

Telegraaf-hetze tegen Mariko Peters

Peters zou Nederlandse spion in Kabul hebben verraden... Toezichtcommissie inlichtingendienst: Aanklacht is ongegrond... Henk Kamp, voormalig minister van Defensie: Aanklacht is ongegrond

Dagblad De Telegraaf is een hetze gestart tegen GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters. De krant van Wakker Nederland meent dat Peters een voormalig geheim agent van de MIVD in Kabul heeft verraden en daarmee zijn leven in gevaar heeft gebracht. De Nationale Ombudsman en de CTIVD, de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, hebben de klachten van de spion reeds ongegrond verklaard. Desalniettemin poseert De Telegraaf dat Peters ‘loslippigheid zijn dekmantel en zakenimperium kapot heeft gemaakt’.

Peters heeft inmiddels de beweringen van De Telegraaf ontkend. Peters:

Begin 2006 ben ik twee keer aangeschoven bij vrijblijvende gesprekken met hem op de ambassade. Hij positioneerde zich als iemand met een breed netwerk in Uruzgan. Er kwamen in die periode veel mensen langs die dat deden […] Ik vond zijn informatie niet bruikbaar en heb daar niets mee gedaan. Ik ken zijn zakelijke positie of contacten niet, laat staan die met de Taliban. Ook weet ik niets over zijn vermeende contacten met de MIVD […] Ik vind het een vaag verhaal met een hoop onzin.”

De spion heeft de Nederlandse Staat aangeklaagd. Hij eist nu vijf miljoen euro schadevergoeding van de overheid omdat hij door de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken in de steek zou zijn gelaten.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), destijds minister van Defensie, zei vanmorgen in het radioprogramma TROS Kamerbreed zich niet te kunnen herinneren de spion ooit te hebben ontmoet. Dit terwijl de spion dat wel beweert. Kamp:

Ik heb mevrouw Peters wel ontmoet. Zij maakt een professionele indruk op me en niet de indruk van iemand die de hele dag van alles zit rond te toeteren.”

Bovendien stelt de voormalig minister van Defensie dat Nederland niet betrokken is geweest bij het uitschakelen van Taliban-sleutelfiguren, zoals de spion meent. Kamp: “Het was een verkenningsmissie.”

NRC: GroenLinks-Kamerlid Peters ontkent verraad van MIVD-agent

Nu.nl: Peters ontkent bewering over verraad spion

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (146)