Laatste update 22 april 2021, 15:13
61

Telegraaf-journalist in opspraak door bezoek aan verzorgingstehuis

Update: Rechter pleit journalist vrij

De rechter heeft op 19 januari 2021 Mensink vrijgesproken van het binnendringen van een verzorgingshuis in Heerde. Volgens de rechter is Mensink niet verder in het gebouw gekomen dan de toegangssluis.

Update 7 april:
De Telegraaf werkt niet langer samen met freelance-journalist Mark Mensink, nadat die illegaal een door corona geteisterd verzorgingstehuis was binnengedrongen. ‘Mijn belangrijkste opdrachtgever ben ik kwijt,’ zegt Mensink in een gesprek met Omroep Gelderland.

De journalist die door de politie het gebouw is uitgezet en wiens zaak nu bij het OM ligt, houdt nog altijd vol niemand in gevaar te hebben gebracht. Hij erkent wel het verbodsbord bij de ingang gezien te hebben, maar daar langs te zijn gelopen nadat hij daarvoor toestemming had gevraagd aan een maaltijdbezorger.

Mensink heeft geen spijt van zijn actie en zegt hetzelfde ‘vandaag nog’ te doen, omdat je als journalist soms ‘regels buigen en overtreden’ moet. Dat dit in elk geval niet geldt voor het tijdens een pandemie betreden van een afgesloten verzorgingstehuis waar al dertien bewoners aan het virus zijn overleden, vindt zelfs zijn nu oud-werkgever de Telegraaf. Het door Mensink aangeleverde artikel is van de site verwijderd en ook hebben ze hem gevraagd de tweets over zijn actie waarin hij ook naar de krant verwijst, te verwijderen. Ook wenst de Telegraaf niet langer van de diensten van Mensink gebruik te maken.

Eerder:

Een freelance-journalist voor de Telegraaf is een verzorgingstehuis in Heerde binnengedrongen, ondanks een toegangsverbod. De man is vervolgens door de politie uit het pand gezet. Het verzorgingstehuis heeft ernstig te lijden onder het coronavirus, al dertien bewoners zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Wethouder Yasemin Cegerek maakte het voorval bekend op Twitter. Daar schreef ze:

Ben door de politie ingelicht dat gisteravond een journalist verzorgingshuis binnen is gedrongen. De politie heeft hem buiten gezet en beboet. Volledig onverantwoordelijk gedrag van deze journalist. Ik snap het belang van de vrije nieuwsgaring, maar dit gedrag is niet acceptabel.

Daarbij was niet duidelijk om wie het ging, tot journalist Mark Mensink zelf op de tweet reageerde met:

Best knap om zoveel leugens te verspreiden: ik ben daar namelijk niet binnengedrongen, niet door de politie naar buiten gezet en ook al niet beboet. Het enige wat ik heb gedaan, is buiten foto’s maken en met bewoners, en familieleden van hen, spreken.

Mensink heeft zijn eigen tweets inmiddels verwijderd en laat aan Tubantia weten ‘geen commentaar’ te hebben op de vraag of hij inderdaad de overtreder is. De politiewoordvoerder laat wel wat meer los:

Wij kunnen nooit de identiteit van iemand geven. Maar het is zeer aannemelijk dat het om deze journalist gaat. Wij kregen een melding dat de journalist het tehuis binnen was gedrongen en er is wel degelijk een proces verbaal opgemaakt. Hij was in overtreding, constateerden wij. Het is aan het OM om te kijken of er vervolgd wordt.

Het Telegraaf-artikel van Mensink over zijn verboden bezoek aan het door corona geteisterde verzorgingstehuis lijkt te zijn verwijderd.

Beeld: Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (61)