12

Telegraaf kopieert wederom satirisch artikel als nieuws

'Krant van wakker Nederland' zit weer te slapen ... Artikel over 'selfitis' als serieus nieuws gebracht en massaal gedeeld door lezers

Volgens De Telegraaf is er door de American Psychiatric Association een nieuwe geestelijke stoornis ontdekt: selfitis. De ziekte betreft “de obsessieve en compulsieve wens om foto’s van jezelf te maken en ze op social media te plaatsen”.

‘Selfies maken is psychische stoornis’ schrijft de krant en haalt als bron de Adobo Chronicles aan. Die naam klinkt weliswaar gewichtig maar is de titel van een weblog met een nogal opvallende taakopvatting:

De Adobo Chronicles is je bron voor actueel, ongelofelijk nieuws. Alles wat je op deze site leest is gebaseerd op feiten, behalve de leugens.

Die uitleg is te vinden onder de ‘about’ knop van de site die ook zeer zichtbaar deel uit maakt van Humor Feed, een verzameling satirische websites. Het is kortom zoiets als De Speld, ook al een favoriete bron van de krant.

Een beetje troost voor de ochtendkrant is dat ook anderen in de grap trapten nadat het Facebook-bericht van de site over ‘selfitis’ massaal gedeeld werd. Maar dat bericht werd al snel ontmaskerd. Het lijkt bij De Telegraaf om een typisch geval van cutandpastitis te gaan. Dat is geen nieuwe ziekte maar wel een plaag. Het artikel van De Telegraaf is overigens inmiddels al 11.000 keer gedeeld op Facebook.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)