384

Telegraaf: Marx Rutte

Update: VVD-fractie gaat akkoord met inkomensafhankelijke zorgpremie ... Wiegel maakte Rutte uit voor Den Uyl ... Telegraaf gaat nog een stap verder met 'Marx Rutte' ... VVD-lid Ed Sinke (wie kent 'm nog?): 'Politiek verraad van kameleon Rutte' ... Joost Eerdmans: Ik stem nooit meer VVD!

De VVD-achterban is woensdag in blinde woede ontstoken toen de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie doordrongen. Partijcoryfee Hans Wiegel maakte Mark Rutte uit voor Den Uyl, zo’n beetje het ergste wat je tegen een liberaal kunt zeggen. De Telegraaf doet er met ‘Marx Rutte’ donderdag nog even een schepje bovenop. Al deze stuiptrekkingen ten spijt lijkt het er toch echt op dat Rutte binnenkort met zijn ministers om de koningin heen staat.


Eerdmans: Ik stem nooit meer VVD door Joop-nl
Update 18.40

De gehele VVD-fractie blijkt achter het regeerakkoord staan. Dat heeft nieuwe fractievoorzitter Halbe Zijlstra laten weten. De fractie heeft een lange middag vol vergaderingen achter de rug. Ze spraken voornamelijk over de invoering van de inkomensafhankelijke premie in de ziektekostenverzekering. Bij de achterban is daar veel rumoer over ontstaan. Zijlstra noemde de maatregel pijnlijk, maar de fractie steunt hem wel. Volgens de fractievoorzitter is het hele pakket verdedigbaar.

Update 16.05 uur
De Tweede Kamerfractie van de VVD is bijeen gekomen om te praten over de inkomensafhankelijke zorg. Ook is bij de vergadering voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra gekozen als fractievoorzitter.

Update 12:57

WNL-presentator Joost Eerdmans verklaarde op Radio 1 ‘nooit meer VVD te stemmen’ als de plannen doorgaan (video).

Update 12.37 uur
De beoogde vicepremier Asscher denkt dat de onrust over de zorgpremies een voorbode is van nog veel meer onrust. Tijdens zijn sollicitatiegesprek met formateur Rutte heeft hij aangegeven dat er heel veel maatregelen zijn die pijn gaan doen bij heel veel mensen in het land, meldt NOS.

Eerder
De media schrijven de driftbui toe aan een diepgewortelde weerzin tegen nivellering, ofwel de herverdeling van inkomsten, bij de liberalen.

“Rutte II loopt al eerst kras op”, kopt het Algemeen Dagblad. “Na een storm van protest lijkt het erop dat het kersverse regeerakkoord al moet worden aangepast.” Binnen de VVD heerst grote onvrede, zo schrijven Edvin van der Aa en Axel Veldhuijzen in een analyse:

Niemand minder dan VVD-prominent Hans Wiegel opende gisterochtend de aanval op de plannen uit het regeerakkoord. “Misschien is dit nog wel nivellerender dan toen het kabinet-Den Uyl er zat. Wiegel roept de eigen fractietop op zich te herbezinnen. Dit is niet goed. De plannen lijken op een nationalisatie en ons zorgvuldig opgebouwde zorgstelsel gaat onderuit.

BNR:

Een inkomensafhankelijke zorgpremie: het raakt een rechtgeaarde VVD’er in zijn liberale hart. Nivellering was taboe bij de VVD. Tot voor kort, want Rutte stemde in met een inkomensafhankelijke zorgpremie. 

Ondernemer en VVD-lid Ed Sinke (die door Rita Verdonk werd beticht van gesjoemel met geld van haar partij Trots op Nederland) schrijft in de Volkskrant een vlammende aanval op partijleider Rutte:

Eerst conformeerde de partij zich aan de PVV, toen aan de SGP en nu aan de PvdA. Een goede leider slaat met de vuist op tafel, maar Rutte waait met alle winden mee.
(..)
Na het behagen van PVV en SGP in Rutte I, fietsen de principeloze Rutte en zijn volgzame VVD nu de andere kant op en gaan ze een sterk socialistisch beleid voeren.

Maar met de kop “Marx Rutte onder vuur”, compleet met foto van Karl Marx, lijkt de Telegraaf toch wel het meest boos op de voorman van de liberalen. De Volkskrant citeert:

Volgens de krant lijkt de partijtop ‘inmiddels volledig de kluts kwijt door de storm van protest’. Een prominente liberaal die anoniem wil blijven geeft de regeringsambities van Rutte de schuld. ‘Het geeft aan hoe graag Mark Rutte wil regeren. De grootste partij zit straks gevangen in een links kabinet.’ En: ‘Het was regeren tegen elke prijs. Daar moest alles voor wijken’, siddert de liberaal.’

Hoofdredactioneel commentaar
In het hoofdredactioneel commentaar zet de krant de aanval voort: ‘Hier worden gewone, hardwerkende Nederlanders keihard gepakt. Alle zekerheden vallen voor hen weg.’ Dat de liberaal Rutte deze ‘linkse ideologie verdedigt, is een kardinale fout’. En hij pleegt ‘ronduit kiezersbedrog’ door de hypotheekrente alsnog aan te pakken. Met de inkomensafhankelijke zorgpremie ‘wordt geen brug geslagen naar de samenleving. Dit is een brug te ver. Een klap in het gezicht van hardwerkende Nederlanders.’

Maar, onkarakteristiek als de maatregelen voor de zorg lijken, de VVD-top heeft er wel degelijk bewust voor gekozen. Dat schrijft onder andere Dagblad de Limburger donderdag: 

De liberalen hadden de keuze de opbrengst van de afschaffing van de zorgtoeslag, vier miljard euro, te gebruiken om de premie minder te laten stijgen. Maar ze kozen ervoor het geld te gebruiken om het belastingtarief van de derde schijf te verlagen van 42 naar 38 procent. Dat bevestigen bronnen die bij de onderhandelingen over het regeerakkoord waren betrokken.

Alle woedeaanvallen en boze brieven ten spijt zal Rutte toch echt binnenkort op het bordes staan met zijn ministersploeg. Ook daar zijn alle media het over eens. De NOS meldt dat Rutte woensdagavond bij koningin Beatrix langs is geweest om te vertellen hoe hij het wil gaan aanpakken:

Vandaag praat hij eerst met de fractievoorzitters van PvdA en VVD. Daarna ontvangt hij alle kandidaat-bewindslieden. De eerste beoogde ministers die hij ontmoet zijn Lodewijk Asscher en Stef Blok. PvdA’er Asscher wordt vicepremier en minister van Sociale Zaken. VVD’er Blok wordt minister voor Wonen en Rijksdienst. Rutte wil zaterdag zijn formatiewerk afronden. Het nieuwe kabinet kan dan maandag door koningin Beatrix worden beëdigd.

En de plannen voor een inkomensafhankelijk zorgpremie, die ‘staan’, heeft PvdA-leider Samsom donderdagochtend nog maar eens benadrukt tegenover de NOS.

NOS: Rutte ontvangt beoogde ministers

Dagblad de Limburger: VVD koos bewust voor hoge zorgpremie

Volkskrant:Telegraaf opent aanval op ‘Marx Rutte’ 

Ed Sinke: ‘Wederom politiek verraad van kameleon Rutte aan de eigen achterban’

BNR: Inkomensafhankelijke zorgpremie splijt VVD

cc-foto: Meisje van de Slijterij / Joop.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (384)