133

Telegraaf-media doen alsof ze dom zijn

PvdA zou volgens Telegraaf-media komende gemeenteraadsverkiezingen willen uitstellen... ANP-bericht waar ze dat op baseren zegt duidelijk iets anders...

Een storm van gemaakte verontwaardiging is bij de Telegraaf-media, waaronder telegraaf.nl en geenstijl.nl, opgestoken. De PvdA zou hebben voorgesteld om de komende gemeenteraadsverkiezingen uit te stellen. Niets is echter minder waar. Tweede Kamerleden van de PvdA hebben aan staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) gevraagd om te onderzoeken of het in de toekomst mogelijk zou zijn om de verkiezingen op een later moment in het jaar te houden. Dit staat overigens duidelijk vermeld in het ANP-bericht waarop de Telegraaf-media hun suggestieve berichtgeving baseren.

Het ANP meldt namelijk:

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil dat onderzocht wordt of gemeenteraadsverkiezingen in de toekomst zouden moeten worden verplaatst naar een warmer moment in het jaar. Dit omdat nu vrijwilligers van de partijen in de vrieskou campagne moeten voeren.
De PvdA-Kamerleden Pierre Heijen en Paul Kalma vragen maandag schriftelijk aan staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) of zij ook zo te doen heeft met al die vrijwilligers. De twee willen weten wat de voor- en nadelen zijn van het verplaatsen van de raadsverkiezingen die nu steevast begin maart plaatsvinden. Daarnaast zou dan gekeken kunnen worden naar wat het verband is tussen het moment van verkiezingen en de opkomst.
De eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op 3 maart dit jaar. De PvdA benadrukt dat het haar om de toekomst gaat, en dat ze niet wil dat deze verkiezingen van maart worden uitgesteld.

Door het hele Telegraafbericht heen wordt de suggestie gewekt dat de PvdA eigenlijk wel de komende verkiezingen bedoelde:

De PvdA-Kamerleden zijn overigens niet de eerste die deze vraag stellen. In 2006 stelde gemeenteraadslid De Jong van D66 in Den Haag vragen van dezelfde strekking.

Update 17:00 Fractieleider Mariëtte Hamer reageert op PvdA.nl op alle commotie: 

Weer of geen weer, wind of regen, sneeuw en hagel – niets houdt PvdA’ers tegen in deze campagne! We zijn dag in dag uit op pad om van deur tot deur te gaan en naar onze kiezers te luisteren. Als we het koud hebben doen we gewoon een extra rode sjaal om! Twee van onze Kamerleden maakten zich zorgen om al die vrijwilligers in het land die door weer en wind campagne voeren. Daarom wilden ze voor de toekomst laten bekijken of dat niet anders kan. We hebben ze verzekerd dat onze vrijwilligers zich door niets en door niemand laten tegenhouden, zeker niet door een beetje stuifsneeuw of een paar graden vorst. Dat hadden ze overigens kunnen weten, want we zijn met z’n allen de afgelopen weken al langs duizenden deuren gegaan! Daarom krijgen Pierre Heijnen en Paul Kalma van ons een extra warme sjaal en een doos flyers, en daarmee sturen we ze gewoon de straat weer op om campagne te voeren!”

Update 02-02 (18:03) PvdA-leider Wouter Bos noemt het “een grote domme fout” dat Kalma en Heijnen hebben gevraagd om de gemeenteraadsverkiezingen voortaan niet meer in maart te houden. Hij zei vandaag in zijn wekelijkse gesprek met RTL-Z dat elke partij het recht heeft om in een campagne één grote fout te maken. Volgens Bos hebben de twee Kamerleden terecht op hun kop gekregen tijdens de fractievergadering van dinsdagmorgen. Bos lijkt hiermee vooral de timing van de oproep te bedoelen, want hij spreekt nadrukkelijk niet over uitstel van de huidige verkiezingen.   

Geef een reactie

Laatste reacties (133)