153

Telegraaf-media tonen begrip voor geweld tegen Zwarte Piet-activist

Powned omschrijft mishandeling van vrouwelijke demonstrant als 'kinderfeest voor jong en oud'

Bij een protest in Utrecht bij het College voor de Rechten van de Mens is vandaag een vrouw mishandeld. Het College behandelde een zaak die een moeder had aangespannen tegen een basisschool, waarin ze eiste dat Zwarte Piet werd aangepast. Buiten het gebouw werd gedemonstreerd tegen Zwarte Piet. Een agressieve jonge man die het niet met de demonstranten eens was werd daarop gewelddadig en sloeg een van de demonstranten, een vrouw, enkele malen hard in het gezicht.

RTV Utrecht deed verslag van de rechtszaak:

De Utrechtse moeder voerde zelf het woord tijdens de zitting. Ze valt onder meer over lesopdrachten als ‘corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet’. Daarmee wordt volgens haar de indruk gewekt dat zwarte mensen dom en slordig zijn. De kinderen van de vrouw zijn donker en hebben volgens haar last van Zwarte Piet.

 De moeder vertelde tijdens de zitting dat haar jongste kind een donkere man ooit Zwarte Piet noemde toen ze 3 jaar was. De vrouw vertelde hoe erg ze dat vond. Ook voerde ze aan dat haar kinderen op school kleurplaten krijgen waarop Zwarte Piet wordt afgebeeld als stereotype Afrikaan, net als in oude stripboeken van Sjors en Sjimmie. Ze vindt dat de school niet goed reageert op haar klachten.

Het gewelddadige incident vond buiten plaats en werd gefilmd door de camera’s van Powned, die de beelden op het internet plaatsten, met het onderschrift:

Woensdag, 15 oktober 2014. Anti Zwarte Piet demonstranten demonstreren bij het College voor de Rechten van de Mens. Pro-piet tokkie komt langs. Resultaat: kinderfeest voor jongen en oud.

U leest het goed, de mishandeling van een vrouw omdat ze voor haar mening uitkomt wordt omschreven als ‘kinderfeest voor jong en oud’.

Het bijbehorende nieuwsartikel op de website van Powned getuigt evenmin van veel respect voor het slachtoffer:

Een kleine schare tegenstanders van de geschminkte kindervriend had zich ter plaatse verzameld om boe te roepen. Toen het PowNews arriveerde was dat natuurlijk aanleiding voor een opstootje. De boel escaleerde toen een kennelijke voorstander van Zwarte Piet in debat ging met de demonstranten, en de behoefte voelde zijn ongetwijfeld ijzersterke argumenten kracht bij te zetten middels een aantal gerichte vuistslagen.

De Telegraaf doet eveneens verslag van het incident en laat in haar bericht mensen aan het woord die het geweld vergoeilijken:

PowNed heeft de beelden ook op YouTube gezet. In de reacties tonen meerdere mensen begrip voor het gedrag van de jongen. ,, Snap het misschien wel beetje na alle mierenneukerij rond zwarte piet”, schrijft iemand bijvoorbeeld.

Op de website van gratis dagblad Sp!ts zijn geweldsverheerlijkende reacties te lezen. Getuige het screenshot links.

CC-foto’s: screenshots YouTube en website Sp!ts

Geef een reactie

Laatste reacties (153)