88

Telegraaf, RTL en AD verspreiden vluchtelingenhaathoax

Verhaal over vluchtelingen die koikarpers zouden hebben gestolen en opgegeten is 'bullshit'

Een bombastisch verhaal over vluchtelingen die peperdure koikarpers zouden hebben gestolen en opgegeten op een vakantiepark dat dienst doet als opvanglocatie. Dat klinkt misschien als een ‘broodje aap’, en blijkt dat na twee telefoontjes ook te zijn, maar dat weerhield Telegraaf, AD en RTL Nieuws er geenszins van om het klakkeloos over te nemen met ronkende koppen.

Updates onderaan
Omroep Zeeland sprak met de beheerder van het vakantiepark Marina Beach en een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en meldt dat het bericht – dat zijn oorsprong vond in een blogpost op het weblog koiquestion.com – ‘pertinent niet waar’ is. Een woordvoerder van het COA noemt het verhaal ‘volslagen uit de lucht gegrepen’:

Er wordt op het park niet gebarbecued door de vluchtelingen. Ook beschikken de vluchtelingen niet over het materiaal om zo’n vis te vangen.

De beheerder van vakantiepark Marina Beach noemt het verhaal ‘bullshit’:

Ik heb dit nooit verteld en ik zou ook niet weten wie er hier een koivijver heeft. En als u het niet erg vindt, geniet ik verder van mijn zondag.

Update 18.00 uur:
Er schijnen wel degelijk koikarpers te hebben gezwommen in een siervijver op het terrein van vakantiepark Marina Beach in Hoek. Twee koikarpers zijn verdwenen, waarna de rest uit voorzorg werd verwijderd, maar waar rook is is nog geen barbeque, zo blijkt. Lokale omroep PZC heeft de eigenaar van de vermiste koikarpers opgespoord en schrijft dat hij ‘geen idee’ heeft waar het broodje aapverhaal vandaan komt:

Ik ben gebeld omdat er twee koikarpers verdwenen waren uit de vijver. De grootste is 93 cm lang, de andere is wel kleiner, maar allebei te zwaar om door bijvoorbeeld een reiger uit het water gevist te zijn. Uit voorzorg hebben we de andere achttien koikarpers uit het water gehaald en ze elders veilig ondergebracht. De twee vermiste sierkarpers moeten wel gestolen zijn, maar ik wil daar niemand van beschuldigen. Wel heb ik enorme spijt dat ik mijn verhaal aan anderen heb verteld. Daarna is het enorm opgeblazen.

Cc-foto: Skitterphoto

Geef een reactie

Laatste reacties (88)