203

Telegraaf stalkt Volkert van der G.

Krant wringt zich in bochten om sensatiezoekerij te rechtvaardigen

De Telegraaf opent vandaag met een paginagrote foto van ex-gedetineerde Volkert van der G., die in 2002 Pim Fortuyn vermoordde. De krant fotografeerde de man die begin mei uit de gevangenis is ontslagen op een Amsterdamse gracht terwijl hij onderweg is naar zijn advocaat en kopt ‘Volkert duikt op’.

Een fotograaf van de krant spotte de Volkert en stapte op hem af. Die gaf hem een kaartje met het nummer van zijn advocaat. Volgens de regeling voor de vervroegde in vrijheidstelling mag Volkert van der G. zelf geen contact hebben met de media. Van der G., die aan het model te zien een twaalf jaar oude spijkerbroek draagt, is zeer duidelijk herkenbaar in beeld gebracht.

In een opmerkelijk hoofdredactioneel commentaar dat de publicatie moet rechtvaardigen stelt de krant dat de ex-gedetineerde niet hard genoeg gestraft is. ” Alom wordt aangenomen dat Van der G. in het huidige tijdsgewricht een veel zwaardere straf zou krijgen.” Daarom vindt de krant dat schending van het recht op een persoonlijke levenssfeer gerechtvaardigd is. “Het recht dat Van der G. heeft op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer is niet groter dan het recht op vrijheid van meningsuiting van De Telegraaf”, stelt de hoofdredactie die zo vier stoelen tegelijk bezet: rechter, aanklager, journalist en commercieel exploitant.

De krant probeert uitgebreid de omstreden publicatie goed te praten, want kennelijk wringt er ook bij henzelf iets:

Deze zaak is in alle opzichten zo uitzonderlijk, dat het gerechtvaardigd is om de beeltenis van Van der G. te tonen. Met de publicatie van de foto’s wordt geen onrechtmatige inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer. Het gaat om neutrale foto’s, die niet in het privédomein zijn gemaakt. Bovendien heeft Van der G. geen bezwaar gemaakt. Gelet op de brandende publieke belangstelling voor deze zaak, zal Van der G. publicatie van deze foto’s hebben te dulden zolang de beelden nog nieuws- en informatiewaarde hebben.

De foto is gemaakt door paparazzo Ferry de Kok die opereert onder de naam ‘I Shoot People’.

Geef een reactie

Laatste reacties (203)