51

Telegraaf zet campagne tegen Rutte voort

Persoonlijke aanval op vrijgezellenstatus ... "Rutte sluit de ogen voor de muitende achterban"

De Telegraaf gaat door met zijn campagne tegen premier Rutte. Op de voorpagina kopt de krant met chocoladeletters NIVELLERINGSKABINET en zegt: “Premier Rutte sluit de ogen voor de muitende achterban”


De krant beweert ‘vele duizenden’ boze telefoontjes en woedende mails te hebben gekregen van lezers die zwaar teleurgesteld zijn in de VVD. De toon van het artikel onderstreept dat Rutte de protesten negeert. Telegraaf-medewerker en hoofdredacteur van het conservatieve weblog Dagelijkse Standaard Joshua Livestro twittert:

Telegraaf ook vandaag weer spijkerhard, zet Rutte op voorpagina weg als quasi-autistisch, noemt regeerakkoord “pakket gebroken beloften”.

In een column haalt parlementair redacteur Paul Jansen uit naar Rutte. Volgens Jansen worden liberale principes ‘verloochend’. Hij is woest over de ‘pure herverdeling van inkomen’, spreekt van ‘socialistisch fetisjisme’ en heeft het over ‘pure minachting van de kiezer door de partij die zich onaanraakbaar acht’. Jansen wijst er fijntjes op dat Rutte weldegelijk boos kan worden. “De liberaal kan echter ontploffen als het mis dreigt te gaan. Zo smeet hij bij het Catshuisberaad een glas kapot tijdens een knallende ruzie met Sybrand Buma, toen de CDA’ers vanwege de bezuinigingen op ontwikkelingshulp leken weg te gaan.” Jansen gaat verder met een aanval op de persoon Rutte, een lievelingstactiek van de krant. Hij zegt dat Rutte de “zware ingrepen, die zijn achterban raken, makkelijk prijsgeeft omdat hij niet aanvoelt wat de gevolgen zijn. De liberaal is vrijgezel (…) Wellicht hebben zijn vrienden hem nu tot vage kennis gedegradeerd.”

Eerder – op vrijdag 26 oktober – gaf Paul Jansen bij Pauw & Witteman een zeldzaam inkijkje in de strategie van de krant. De Telegraaf zou Rutte vijf dagen voor de verkiezingen aan een publiciteitsoffensief hebben geholpen in ruil voor beloften op het gebied van onder meer de hypotheekrenteaftrek. De krant neemt het Rutte kwalijk die beloften te hebben gebroken. Het is volgens Jansen uniek dat de krant zich tegen de VVD keert.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)