58

Tentenverhuurder noemt vluchtelingenopvang onverantwoord

Tentenbouwer bedankt voor verhuur aan COA, noemt het onverantwoord om vluchtelingen in wintermaanden in tenten te stoppen

Het kabinet en de gemeentes zijn opzoek naar alternatieve manieren om vluchtelingen op te vangen. Doordat de doorstroom in officiële asielzoekerscentra stokt en er nog gestart moet worden met de bouw van containerwoningen, wordt een deel van de vluchtelingen in eerste instantie opgevangen in tentenkampen. Onverantwoord, zegt de directie van één van de grootste tentenbouwers van Nederland.

In Heumensoord is recentelijk het eerste grote tentenkamp opgezet. Om de toestroom van asielzoekers het hoofd te bieden, wil het kabinet om meerdere plekken dergelijke kampen opzetten. Maar, zo waarschuwen de tentenbouwers van Neptunus, dat is onverantwoord. Vooral nu we de wintermaanden tegemoet gaan.

Storm en sneeuwval vormen namelijk een groot risico. Neptunus-directrice Dorrie Eilers: “Ga maar na: je gaat zelf in de winter ook niet op de camping staan. Als het koud is, is het gewoon geen goede manier om mensen te huisvesten.”

Vluchtelingen die vorige week onder meer klaagden over de kou, werden in het publiek debat weggezet als aanstellers. ’s Lands grootste aansteller twitterde zelfs: “Klagen?? Ga dan lekker terug naar je eigen land! #genoegisgenoeg”

Eilers voegt toe:

Als het gaat sneeuwen, ontstaan er risico’s. Het dak van de tent moet sneeuwvrij blijven. Dat kun je nog wel voor elkaar krijgen, door heel veel te stoken. Maar wat doe je als het gaat stormen? Je wilt die mensen toch geen slapeloze nachten bezorgen.

Neptunus heeft overigens bedankt voor het leveren van tenten aan het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), ondanks de ‘exorbitante prijzen’ die het COA biedt, schrijft het AD. Juist omdat het zo onveilig is. Het COA reageert door te stellen dat Neptunus ook de mogelijkheid had om in te schrijven op de minimale kwaliteitseisen, maar blijkbaar geen materiaal had dat daaraan kon voldoen. Dat Neptunus juist die kwaliteitseisen te laag vindt, vindt het COA niet waar. “Dat is hun mening. De tenten op onze opvanglocaties zijn winterhard en klimaatbestendig.”

En dat de vluchtelingen lang in zo’n tentenkamp zullen moeten blijven zitten, blijkt wel uit een analyse van de Volkskrant. De krant schrijft donderdag namelijk dat het bouwen van tijdelijke containerwoningen nog zeker negen maanden gaat duren. Het bouwen van duizenden tijdelijke woningen voor asielzoekers met een verblijfsstatus zal minder snel gaan dan gehoopt. “Door regels en door het bouwklaar maken van terreinen”, aldus de krant op basis van de bevindingen van de Amsterdamse woningcorporatie De Key.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)