Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tepco sluit niet uit dat Fukushima nog lekt

  •  
26-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Fukushima_300.jpg
Japans electriciteitsbedrijf meent dat straling afneemt. Onderzoek naar radioactief materiaal in bodemvissen spreekt dat tegen
Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tepco kan niet uitsluiten dat de kerncentrale in Fukushima nog steeds radioactief materiaal lekt. “Zoiets kunnen we niet zeggen”, zei een woordvoerder vanmiddag. “Wel hebben we bevestigd gekregen dat de straling afneemt in zowel het omliggende zeewater als de zeebodem.”
Een Amerikaans onderzoek gepubliceerd door Science spreekt de bewering van Tepco tegen. Onderzoekers namen monsters uit bodemvissen die in het getroffen gebied voorkomen. Onderzoeker Ken Buesseler van het Woods Hole Oceanographic Instituut schrijft:
“Het feit dat veel vissen nog altijd evenveel cesium in hun lichaam hebben als een jaar geleden duidt erop dat er nog steeds nieuw cesium in de voedselketen terecht komt.”
In december 2011 meldde Tepco ‘alles onder controle’ te hebben. Op 26 maart en 21 april in 2012 werden echter opnieuw lekkages gevonden waarbij 12.000 liter radioactief materiaal de zee in stroomde.
Kerncentrale Fukushima werd in maart 2011 getroffen door een tsunami waarbij het complex zwaar beschadigd raakte.  Het leidde tot meerdere smeltende reactoren waardoor radioactief materiaal kon ontsnappen. Water en voedsel raakte vervuilt en massale evacuaties volgden.
Lees ook deze opinie-artikelen: Harry van Bommel: Het gebruik van drones moet opgeschort worden Ewald Engelen: Eurofascisme, scherpe column uit De Groene Han Knols: De mazzel van Messi , over hoe het leven ook kan lopen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.