504

Terreur in Kopenhagen

Update: dader geïdentificeerd, 22-jarige Deen met strafblad ... Gemaskerde man opent vuur op conferentiezaal met Mohammed-cartoonist: 1 dode, 3 gewonden ... Dader vermoordt joodse bewaker bij synagoge .... Politie doodt islamitisch extremistische dader

In Kopenhagen is een aanslag gepleegd op een conferentie over de vrijheid van meningsuiting. Er werden tientallen kogels afgevuurd op een ruimte waar een conferentie over de vrijheid van meningsuiting plaatshad. Er zou een dode zijn gevallen en twee gewonden waaronder een politieagent.


Updates onderaan

De schoten lijken in het wilde weg te zijn gelost maar het vermoedelijke doelwit was cartoonist 68-jarige Lars Vilks die ook op de conferentie aanwezig was. De Zweed Vilks staat op een dodenlijst van islamtische extremisten omdat hij een cartoon van de profeet Mohammed heeft gemaakt waarop deze werd afgebeeld als een hond. Hij is ongedeerd. De conferentie in café Krudttoenden, bekend vanwege jazzconcerten, had als titel ‘Kunst, godslastering en vrijheid van meningsuiting’.

Onbekende mannen openden vanaf de straat het vuur door de ramen van het café. Volgens getuigen zouden ze daarbij ‘Allah akbar’ hebben geroepen. De aanwezigen stortten zich op de grond. Onder hen de Franse ambassadeur die even later twitterde dat hij nog in leven was.

De daders zijn voortvluchtig.

Vilks werd in 2010 aangevallen door islamitische extremisten op een conferentie in Zweden (zie video onder)

Update 19:15

NRC schrijft:

De bijeenkomst was een initiatief van de Zweedse kunstenaar Lars Vilks, meldt persbureau AP. Hij wilde de dag (14 februari 1988) markeren dat de Iraanse leider imam Khomeini een fatwa uitsprak om Salman Rushdie te vermoorden vanwege zijn boek De Duivelsversen. Vilks is zelf meerdere keren bedreigd nadat hij in 2007 spotprenten had gemaakt van de profeet Mohammed. Vilks raakte bij de aanval niet gewond.

De live-uitzending van de Deense tv is hier te bekijken.

Update 19:25

Inna Shevchenko, leidster van de feministische actiegroep FEMEN, was een speech aan het houden over de vrijheid van meningsuiting toen de aanval plaatsvond.

“We moeten niet praten over de vrijheid van meningsuiting, we moeten die praktiseren,” was het punt van mijn speech vandaag. Die werd onderbroken door iemand die zijn idelogie in de praktijk bracht.”

meldt ze op Twitter. Shevchenko, naast feministe ook een fervent tegenstander van religie, is ongedeerd.

De conferentie was beveiligd. Naast de aanwezigheid van politie werden alle bezoekers bij binnenkomst gecontroleerd.

Update 21:40
De NOS meldt:

De politie ging aanvankelijk uit van twee daders, maar denkt nu dat er maar één schutter was. De vluchtauto die de man heeft na de aanslag heeft gebruikt, is inmiddels teruggevonden. Van de schutter zelf ontbreekt ieder spoor. De politie houdt er rekening mee dat hij per trein is gevlucht en heeft reizigers gevraagd om de politie in te schakelen als ze verdachte personen zien.

Bij de BBC is een audio-opname te horen van de schietpartij. Inna Shevchenko spreekt en dan plots klinken de schoten van de extremist die tracht de aanwezigen te vermoorden.

Update 10:00
Kort na middernacht heeft de voortvluchtige dader een bewaker bij een synagoge waar een bar mitswa aan de gang was, neergeschoten. Het slachtoffer, een 30-jarige joodse bewaker, overleed korte tijd later. Twee agenten raakten gewond.

De dader wist aanvankelijk te ontkomen maar rond 5 uur opende hij het vuur op agenten in de buurt van het station. De politie schoot de terrorist daarop dood. Volgens de politie is de man verantwoordelijk voor beide aanslagen.

De aanslag kent hetzelfde patroon als de aanslag in Parijs: eerst een aanslag op cartoonisten, dan op joodse doelwitten en vervolgens een dood door politiekogels uitlokken. Islamitisch terroristen zijn geïndoctrineerd met het verhaal dat politiekogels de toegang tot een islamitisch paradijs verschaffen.

Update 19:25
De dader is geïdentificeerd. Het gaat om de 22-jarige geboren en getogen Deen Omar Abdel Hamid El-Hussein. Hij heeft een strafblad wegens geweldpleging en verboden wapenbezit.

Update 16.02 10.00
De Deense politie heeft zondag twee mannen gearresteerd. Ze worden ervan verdacht de vermoedelijke dader te hebben bijgestaan, dat heeft de Deense politie maandag bekend gemaakt. De twee zouden de dader wapens hebben geleverd, melden Deense media. Dat bericht is niet bevestigd door de Deense politie, die zeer terughoudend met informatie is.

Geef een reactie

Laatste reacties (504)