190

Terreuraanslag in Californië

14 doden bij schietpartij in San Bernadino  ... Terroristenechtpaar omgekomen bij vuurgevecht met politie

In het Californische San Bernardino hebben terroristen tientallen mensen neergeschoten, ten minste veertien slachtoffers hebben de aanslag niet overleefd.

Updates onderaan

De schietpartij vond plaats rond 11 uur ’s ochtends plaatselijke tijd in het Inland Regional Center, een medisch centrum voor mensen met ontwikkelingsstoornissen. De terroristen stapten een zaal in waar op dat moment een receptie plaatsvond van lokale politici. Volgens getuigen begonnen de mannen direct na binnenkomst te schieten. 

De politie is op zoek naar de daders. Het zou gaan om drie zwaar bewapende mannen in legerkleding en kogelwerende vesten. Over hun identiteit is op dit moment nog niets bekend. Volgens een officiële politieverklaring zijn er inmiddels 14 doden gevallen. 

San Bernardino is een stad van ongeveer 200.000 inwoners, zo’n honderd kilometer ten oosten van Los Angeles. Een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis laat aan persbureau Reuters weten dat iedereen op stand-by staat om de slachtoffers op te vangen die elk moment binnengebracht kunnen worden.

De schietpartij volgt slechts enkele dagen op de aanslag in Colorado Springs waarbij een christelijke terrorist vijf mensen doodschoot in een abortuskliniek. Na de aanslag zei president Obama in een toespraak dat het nu echt genoeg geweest is en dat de wapenwet dringend moet worden aangescherpt.

Update 0:45 uur: Speciale eenheden hebben de SUV waarin de verdachten zich bevonden onder vuur genomen. Volgens berichten van nieuwszender ABC7 die met een helikopter ter plaatse is, zijn daarbij de drie inzittenden om het leven gekomen. Ook vertelt een van de verslaggevers dat ze vanuit de lucht gezien hebben dat in elk geval één persoon is gearresteerd. Of het hier om de daadwerkelijke daders gaat is vooralsnog niet bekend.

Update 1:00 uur: Bij het vuurgevecht tussen de politie en de verdachten is één verdachte gedood, één verdachte zwaar gewond geraakt en is mogelijk nog een derde verdachte voortvluchtig. Dat meldt de plaatselijke politie in een persconferentie. Ook is er een agent licht gewond geraakt.

Update 09.30
Op een persconferentie heeft de Amerikaanse politie inmiddels laten weten dat twee verdachten zijn doodgeschoten. Het zou gaan om de 28-jarige Syed Farook, een werknemer van het zorgcentrum waar de schietpartij heeft plaatsgevonden. Hij zou eerder aanwezig zijn geweest op het feest, voortijdig boos weggegaan zijn en uiteindelijk zijn teruggekeerd. De vrouw van Farook, de 27-jarige Tafsheen Malik is de andere verdachte.

Update 22.00 uur:
In de Verenigde Staten is de discussie over de vrijheid van wapenbezit opnieuw losgebarsten, nu gebleken is dat de aanslag in San Bernadino – net als de meeste andere mass shootings die er dagelijks plaatsvinden – gepleegd is met vier legaal verkregen zware vuurwapens. Bij huiszoeking op het adres van het terroristenechtpaar Farook, werd een compleet arsenaal aan munitie aangetroffen evenals diverse zelfgemaakte explosieven. Volgens de FBI wijzen de vondsten erop dat de aanslag niet spontaan was. Diverse media melden dat Farook banden zou hebben met islamisten.

Zowel president Obama, als de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben naar aanleiding van de schietpartij opgeroepen om nu eindelijk eens het wapenbezit aan banden te leggen. De Republikeinse presidentskandidaten hielden vooral bij ‘thoughts and prayers’ voor de slachtoffers en hun families, maar het lijkt erop dat de Amerikanen daar niet langer genoegen mee nemen.

Update vrijdag 17.00 uur:
Amerikaanse opsporingsautoriteiten denken dat de vrouwelijke terrorist Tashfeen Malik (27) voorafgaand aan de aanslag op trouw heeft gezworen aan Islamitische Staat (IS) op Facebook. Dat meldt Reuters. Hoewel IS de verantwoordelijkheid voor de aanslag vermoedelijk gretig zal accepteren, kan het motief volgens de FBI ook werkgerelateerd zijn, omdat Syed Farook schoot op zijn collega’s. 

Beeld: screenshot MSNBC

Geef een reactie

Laatste reacties (190)