103

Terreuraanslag op vlucht Amsterdam-Detroit mislukt

Terrorist door Nederlander overmeesterd ... Nigeriaan (23) smokkelde explosief aan boord ... 'Ik handelde in opdracht van Al-Qaeda' ... Verdachte blijkt zoon van Nigeriaanse oud-minister ... vader waarschuwde VS voor zoon 

Een man heeft doelbewust geprobeerd een Airbus 330 van Northwest Airlines en KLM die op weg was van Amsterdam naar Detroit vlak voor de landing op te blazen.


Aanvankelijk werd gemeld dat het slechts om het afsteken van vuurwerk ging, maar de NOS schrijft:

De dader is een Nigeriaan die zegt dat hij in opdracht van al-Qaida heeft gehandeld, melden bronnen binnen Amerikaanse inlichtingendiensten. De Nigeriaan heeft verklaard dat zijn opdracht was om iets in een vliegtuig te laten ontploffen boven Amerikaans grondgebied. De dader raakte zelf gewond, net als twee passagiers. Het toestel met 278 mensen aan boord is veilig geland.

Het gaat om vlucht 253 van Northwest Airlines. De reis van de man zou in Nigeria begonnen zijn. CNN meldt dat president Obama van het incident op de hoogte is gesteld. De veiligheidsmaatregelen op vliegvelden zijn verhoogd. De FBI onderzoekt de zaak. In een verklaring zegt het Witte Huis dat het gaat om een ‘poging tot het plegen van een terreurdaad’. NRC voegde hier later aan toe:

De Amerikaanse autoriteiten lieten vanochtend weten dat vlucht NW253 ontsnapt is aan een terroristische aanslag. „Dit was het echte werk”, zei Pete King, een lid van de nationale veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden. Tijdens een verhoor zou Abdulmutallab hebben gezegd dat hij handelde in opdracht van Al- Qaeda. Het explosief zou hij in Jemen hebben gekregen. 

Volgens het persbureau Associated Press gebruikte de man een mengsel van poeder (dat hij in een pakketje aan zijn been had getapet) en vloeistof (die hij meedroeg in een injectiespuit). De man werd meteen na ontsteken van het explosief door mede-passagiers overmeesterd, meldt een ooggetuige

UPDATE 26-12 08:42: De verdachte zou de 23-jarige Nigeriaan Unar Farouk Abdul Mutallab zijn. Hij is opgeleid ingenieur en zijn naam komt in Amerika voor in een database met verdachte personen. Hoe hij de explosieven aan boord heeft gekregen is nog niet bekend, evenmin of hij mogelijk op Schiphol is geholpen. De man begon zijn reis in Lagos. Volgens zijn eigen verklaring komt de springstof uit Jemen.

UPDATE 09:15: The Huffington Post meldt meer details. Zo zou een passagier in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De Volkskrant schrijft:

Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) onderzoeken op dit moment op Schiphol de ‘operationele gang van zaken’ rond de vlucht van Amsterdam naar Detroit. (…)  Volgens de Amerikaanse zender CNN is hij in Amsterdam niet gecontroleerd. De KLM zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het onderzoeken van passagiers die in Nigeria aan boord zijn gegaan van een vlucht naar Schiphol. ‘Wij zijn slechts vervoerder’, verklaart een woordvoerster zaterdag.

De veiligheidsmaatregelen op Schiphol zijn verhoogd. Zo worden nu alle passagiers gefouilleerd. Zie ook De Volkskrant: ‘Mislukte’ aanslag op Delta-vlucht.

UPDATE 10:05 CNN meldt dat de verdachte volgens de autoriteiten niet zou behoren tot enige terreurorganisatie. Zijn naam komt voor in een database van personen met verdachte connecties, maar hij staat niet op een zogeheten No Fly-lijst met terreur-verdachten die niet mogen vliegen. Deze registratiesystemen zijn overigens zeer omstreden omdat ze vele namen bevatten van mensen die niets met terrorisme te maken hebben.

UPDATE 12:22 De Britse politie doet huiszoekingen in Londen, wat de woonplaats zou zijn van de verdachte, meldt de BBC. University College London stelt dat ze een student hebben met dezelfde naam.

De verdachte zou verklaard hebben dat hij explosieven op zijn been had aangebracht en die middels een injectienaald met vloeistof  tot ontploffing wilde brengen. Volgens experts gaat het mogelijk om een nieuwe methode om explosieven aan boord te smokkelen.

UPDATE 12:40 De Telegraaf meldt dat de Nederlander Jasper Schuringa de terrorist heeft overmeesterd.

Zijn ouders, Bob en Ingrid Schuringa, zijn “heel erg trots op hem”. “We hebben kort contact met hem gehad. Hij vertelde dat hij dwars over alle stoelen was gevlogen, toen hij zag wat die vent aan het doen was. Toen heeft hij die man in elkaar geslagen, de man naar de voorkant van het toestel gesleurd en daarna de vlammen gedoofd. We zijn zó trots op hem, maar we zijn ook heel erg geschokt, want het had in één seconde ook totaal anders kunnen aflopen. Dan had ik een heel ander telefoontje gehad”, vertelt Jaspers moeder Ingrid. “De security op Schiphol heeft heel wat uit te leggen.”

UPDATE 13:23 Jasper Schuringa is eigenaar van het bedrijf Go With The Flow. Toeval of niet maar op zijn YouTube-pagina heeft hij als favoriet een beroemde viral staan over een terrorist die een mislukte aanslag pleegt.

UPDATE 13:32 CNN heeft een foto van de arrestatie van de verdachte in het vliegtuig.

UPDATE 16:04 De Nigeriaanse terreurverdachte Farouk Abdulmutallab stond niet op een zwarte lijst in de VS. Dat blijkt volgens NOS.nl uit het feit dat de VS de passagierslijst inclusief zijn naam heeft goedgekeurd voor de vlucht naar Detroit. Verder had de man een geldig Amerikaans visum. Eerder (zie Update 10:05) was al wel bekend dat zijn naam voor zou komen in een database van personen met verdachte connecties. 

UPDATE 16:45 De gearresteerde terreurverdachte “is talking a lot” tijdens de verhoren met de FBI, zo tekent CNN op uit de mond van een overheidsfunctionaris. Hoewel er nog iemand uit Lagos overstapte op Schiphol, wordt er nog steeds vanuit gegaan dat Abdulmutallah alleen heeft geopereerd. De Nederlander Jasper Schuringa heeft tegenover CNN verklaard dat hij de Nigeriaan samen met de vliegtuigcrew heeft overmeesterd. Daarbij liep hij zelf ook brandwonden op. Hij is de passagier die naar het ziekenhuis is afgevoerd.

UPDATE 17:54 De Tweede Kamer wil opheldering van minister Hirsch Ballin over de mislukte aanslag tijdens een vlucht van Delta Airlines van Schiphol naar Detroit in de VS. De PVV wil zo snel mogelijk een debat, maar andere partijen willen in een brief uitleg over het incident.

UPDATE 20:37 Media in Nigeria melden dat Farouk Umar Abdulmutallab de zoon is van een oud-minister en oud-bankier. Volgens een krant heeft Alhaji Mutallab (70) de Amerikaanse ambassade in juni ingelicht over verdachte activiteiten van zijn zoon. De vader zegt verbaasd te zijn dat Farouk naar de VS mocht reizen.

UPDATE 21:24 NOS heeft een interview met Jasper Schuringa: “Ik zag meteen: dit is een aanslag.”

UPDATE 21:28 Het plan om dit vliegtuig te laten neerstorten is door Al-Qaeda-leiders in Jemen uitgedacht, zeggen de autoriteiten tegen ABC News.

UPDATE 22:33 De Nigeriaanse verdachte is officieel aangeklaagd. Hij zal later zaterdag worden voorgeleid. Uit de eerste resultaten van het onderzoek door de FBI blijkt dat hij pentaerytritol bij zich had, dat hij tot ontploffing wilde brengen. Opmerkelijk bericht bij Trouw: de Amerikaanse autoriteiten waren er al minstens twee jaar van op de hoogte dat de verdachte mogelijk terroristische banden had, aldus een loslippige anonieme beambte rondom het onderzoek.

UPDATE 23:45 Wouter Bos heeft zaterdagavond telefonisch contact gehad met Jasper Schuringa. Als waarnemend premier heeft Bos namens het kabinet zijn waardering uitgesproken voor de heldenrol die Schuringa heeft gespeeld, zo meldde een RVD-woordvoerder.

UPDATE 27-12 10:00 De vader van de verdachte Alhaji Umaru Mutallab heeft vorige maand contact opgenomen met de Amerikaanse ambassade om te waarschuwen voor het gedrag van zijn zoon. De Amerikanen zagen echter geen aanleiding maatregelen te nemen. De vader was van 1999 tot in deze maand voorzitter van de First Bank of Nigeria. 

Een Delta Airbus 330 begint aan de landing richting Detroit, 17 december. (Foto: Bapper111, Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (103)