22

Terreuractie in Nairobi voorbij

President Kenyatta: aanvallers 'vernederd en verslagen'... Correspondenten twijfelen aan officiële dodental... Vijf terroristen gedood, elf opgepakt...

De terreuractie in het winkelcentrum in Nairobi is voorbij. Dat maakte president Uhuru Kenyatta vanavond bekend.


De president maakte het einde van de gijzelingsactie bekend in een live toespraak op tv:

“Zoals ik eerder gezworen heb, we hebben onze aanvallers vernederd en verslagen.”

Vijf moslimterroristen zijn gedood, elf zijn gearresteerd. De aanval door de islamitische terreurgroep al-Shabaab begon zaterdag. Volgens Kenyatta lieten 61 burgers het leven en zes veiligheidsfunctionarissen.

Volgens NOS-correspondent Kees Broere is het maar de vraag of dat het definitieve dodental is. Hij heeft uit  betrouwbare bronnen vernomen dat er nog tientallen mensen in winkelcentrum Westgate waren en mogelijk onder het puin begraven liggen. Volgens Broere zou het aantal dodelijke slachtoffers dan nog kunnen oplopen tot 160. Ook RTL-correspondent Arthur de Leeuw hecht weinig geloof aan de cijfers van Kenyatta:

 “De informatie van de regering, zo is de afgelopen dagen wel gebleken, is volstrekt onbetrouwbaar.”

Presuident Kenyatta refereerde aan de verhalen dat de terroristen geleid zouden worden door de ‘White Widow’, de Britse Samantha Lewthwaite, en dat er ook Amerikanen in de groep zaten. Hij benadrukte dat hij nog niets kon bevestigen. Forensische experts moeten de komende dagen de identiteit van de gedode terroristen vaststellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)