Laatste update 03 november 2020, 14:27
172

Vijf dodelijke slachtoffers bij terreur in Wenen gepleegd door IS-aanhanger

Update:

De gedode dader blijkt een 20-jarige man te zijn met zowel Oostenrijkse als Noord-Macedonische nationaliteit. Hij werd vorig jaar tot 22 maanden cel veroordeeld omdat hij naar Syrië wilde afreizen. In december werd hij vervroegd vrijgelaten.

Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot vijf: een oudere man en vrouw, een serveerster en een jonge voorbijganger. Een 21-jarige gewonde is in het ziekenhuis overleden.

Update:

Drie burgers, twee mannen en een vrouw, zijn in Wenen vermoord door een aanhanger van IS. Er zijn ook zeventien gewonden, waaronder een politieagent. De dader droeg een nepbomgordel en is door de politie doodgeschoten. Het blijkt te gaan om een aanhanger van IS, zo is bekendgemaakt op een persconferentie van de autoriteiten.

Onduidelijk is nog er sprake is van meerdere daders en zo ja hoeveel. De politie gaat uit van maximaal vier. Op zes verschillende plaatsen in het centrum van de stad is het vuur geopend.

Inwoners van Wenen worden verzocht binnen te blijven. Op diverse plaatsen worden huiszoekingen verricht.

Eerder:

In Wenen is een terreuralarm afgegeven na een schietpartij en mogelijk een explosie nabij een synagoge. De Oostenrijkse krant Kronen Zeitung meldt dat een dader zichzelf heeft opgeblazen met een bomgordel, maar dat bericht wordt vooralsnog niet bevestigd door de politie. Diverse Oostenrijkse media maken melding van meerdere doden en gewonden.

De Weense politie heeft bevestigd dat er een grootschalige operatie aan de gang is in het centrum. Die houdt mogelijk een klopjacht in op ontvluchte daders, in elk geval één persoon zou zijn aangehouden. Op videobeelden gedeeld op Twitter zijn politieauto’s te zien en zijn schoten te horen. Het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken spreekt van een aanslag. Het is nog niet bekend of de synagoge inderdaad het doelwit was, die was in elk geval gesloten op het moment van de aanslag.

Geef een reactie

Laatste reacties (172)