140

‘Terreurdreiging bewijst nut afluisteren NSA’

NSA onderschept 'chatter' van terroristen ... VS sluiten ambassades Midden-Oosten en Noord-Afrika

Afgelopen week waarschuwde de Amerikaanse regering voor terreuracties van Al Qaeda. Naar aanleiding van de alarmering sloot een aantal Amerikaanse ambassades in het Midden-Oosten en Noord-Afrika haar deuren. Uit voorzorg heeft de Amerikaanse overheid besloten de negentien ambassades nog de hele week dicht te houden.

Ook de Nederlandse ambassade in Jemen is gesloten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies voor het land aangescherpt en ontraadt Nederlanders af te reizen naar het gebied. De ambassade gaat evenals de Duitse, Franse en Britse morgen weer open.

De Verenigde Staten hebben informatie onderschept dat hooggeplaatste Al Qaeda leden een aanslag beramen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en daarbuiten.

NSA
De alarmering is door NSA-verdedigers aangegrepen om de afluisterpraktijken van NSA te vergoelijken. De republikeinse senator Saxby Chambliss verklaarde tegenover NBC’s Meet the Press:

Er is heel veel gepraat geweest, wat sterk doet denken aan wat we voor 11 september zagen. Het einde van de Ramadan nadert en dat is altijd een interessante tijd voor terroristen, en de herdenking van 11 september, dit is de meest serieuze bedreiging die ik de afgelopen jaren heb gezien.”

Chambliss zegt te geloven dat de NSA de dreiging hebben onderschept. “Dit is een goede indicatie van waarom ze (de controlebevoegdheid) zo belangrijk is”, aldus Chambliss. Ook republikein Lindsey Graham sluit zich bij hem aan. Tegenover CNN verklaart zij: “Het is eng… Het NSA-programma bewijst wederom wat het waard is.”

Al Jazeera:  US extends embassy closures

The Guardian:  NSA defenders: embassy closures followed pre-9/11 levels of ‘chatter’

Geef een reactie

Laatste reacties (140)