24

‘Terreurgroep Khorasan net zo gevaarlijks als IS’

Vertrouweling van Osama bin Laden leidt gevaarlijke groep

De Amerikaanse geheime dienst waarschuwt voor een nieuwe, tot nu toe voor het publiek onbekende terreurgroep in Syrië. De groep Khorasan bestaande uit al-Qaeda-leden uit het Midden-Oosten zou net zo’n grote bedreiging voor Amerika zijn als IS, meent James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Leider van Khorasan zou een oud vertrouweling zijn van Osama bin Laden, Muhsin al-Fadhli. Hij was één van de weinigen die vooraf op de hoogte was van de aanslagen van 11 september. Aan zijn terreurgroep zou hij een aantal technici hebben verbonden dat getraind is door de bomexpert van al-Qaeda, Ibrahim al-Asiri. De veiligheidsbronnen menen dat de groep zeer moeilijk te traceren bommen kan plaatsen, hun grootste en gevaarlijkste wapen. Khorasan zou het vooral hebben gemunt op de Amerikaanse luchtvaart.

Syrië trekt veel extremistische moslimstrijders aan uit de hele wereld. Naast IS is de gevaarlijkste al Nusrafront, de Syrische tak van al-Qaeda. Khorasan zou voornamelijk westerlingen werven die op de oorlog in Syrië afkomen om mee te vechten. De angst bestaat dat zij makkelijker explosieven op vluchten kunnen smokkelen.

Volkskrant: VS: nieuwe terreurgroep Khorasan net zo gevaarlijk als IS

The New York Times: U.S Suspects more direct threat beyond ISIS

Geef een reactie

Laatste reacties (24)