219

Terreuronderzoekers: Wilders wakkert geweld aan

De oproep van Geert Wilders om in verzet te komen, wordt door extremisten aangegrepen om met geweld in actie te komen tegen vluchtelingen. Dat is het oordeel van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Met het oordeel spreekt de NCTV ook hun zorgen uit over de toename van geweld, intimidaties en bedreigingen richting vluchtelingen en moslims in Nederland. Dat staat te lezen in hun nieuwste analyse van de veiligheid in Nederland, het Dreigingsbeeld Terrorismebestrijding Nederland (DTN).

In de analyse voorspelt de NCTV dat extreemrechtse groeperingen en individuen steeds vaker hun afkeer van vluchtelingen en moslims met geweld zullen uiten. Sinds PVV-leider Geert Wilders in augustus vorig voor het eerst de hashtag #kominverzet twitterde, is die oproep ruim 100.000 keer gedeeld. Dat blijkt uit een analyse van RTL.

De toename van dreiging en geweld, zoals laatst de terroristische aanslag met een molotovcocktail op een moskee, is voor de NCTV reden voor ‘extra alertheid ten aanzien van de veiligheidssituatie van moskeeën’. Geert Wilders heeft met zijn oproep extremisten gemobiliseerd. Die extremisten houden het allang niet meer bij demonstraties en gebruiken tijdens hun acties de naam en foto van Wilders.

Wilders werd al bij de eerste keer dat hij de oproep deed, en vervolgens bij de vele herhalingen, gewaarschuwd dat het als een vrijbrief voor geweld zou worden opgevat. Wilders zelf heeft laten weten dat hij daartoe niet heeft opgeroepen. Zo nu en dan heeft hij afstand genomen van geweld, vaak ook niet. Ondanks dat keer op keer blijkt dat ‘kom in verzet’ leidt tot meer geweld, blijft Wilders zijn hitsende oproep herhalen.

Bron: RTL
cc-beeld: Metropolico

Geef een reactie

Laatste reacties (219)