Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

18-jarige terreurverdachte opgepakt in Utrecht

  •  
21-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
178 keer bekeken
  •  
15121381050_8e25c6af69_z

© cc foto: Shirley de Jong

In Utrecht is een 18-jarige terreurverdachte opgepakt. Vorige week werd hij aangehouden in verband met mogelijke betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De NOS meldt dat de verdachte vermoedelijk propagandamateriaal van Islamitische Staat heeft verspreid. Ook zou de politie onderzoeken of hij anderen heeft geleerd hoe zij springstof moeten maken.
De politie is de verdachte op het spoor gekomen na onderzoek van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Dinsdag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam en voor 2 weken in bewaring gesteld.
Update 18.00 uur: De opgepakte jongen is een ‘ongevaarlijke verwarde gamer die zichzelf in een lastig parket heeft gebracht.’ Dat zegt de advocaat van de jongen. ‘Hij spreekt niet eens Arabisch. Het is een kwetsbare jongen die video’s maakt voor het spel Grand Theft Auto.’
Volgens de advocaat houdt de jongen zich bezig met video’s maken voor dat spel, die online gedeeld worden. In enkele van die video’s verwerkte hij een IS-vlag: ‘Je zou dat inderdaad kunnen zien als het verspreiden van IS-propaganda, maar dat is flauwekul. Mijn cliënt speelt een game en staat heel ver af van terrorisme.’
Bron: ANP, NOS

Meer over:

nieuws, terrorisme
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.