18

Extreemrechtse terrorist wilde 14 juli aanslag op Macron plegen

In Frankrijk is een 23-jarige extreemrechtse nationalist aangehouden op verdenking van het willen plegen van een terreuraanslag op president Emmanuel Macron. Volgens Franse media wilde de man zijn plan uitvoeren op 14 juli, de nationale feestdag. Die dag wordt ter herdenking van de bestorming van de Bastille in Parijs een parade gehouden waarbij Macron aanwezig zal zijn.

De man, afkomstig uit de Parijse buitenwijk Argenteuil, kwam in het vizier van de inlichtingendiensten na een gesprek online. In een chatroom, gelinkt aan een spelletjesaccount van de man, liet hij doorschemeren op zoek te zijn naar een Kalashnikov om een aanval mee uit te voeren. Die opmerking werd door een of meer andere gebruikers van de chatroom doorgespeeld naar de autoriteiten.

Nadat de politie de man thuis opzocht, bedreigde hij de agenten met een mes. In zijn auto werden andere messen aangetroffen. Tijdens het verhoor bekende de man ‘een politieke daad’ te willen uitvoeren door de president op Frankrijks nationale feestdag om te brengen. Ook bekende de man dat hij aanslagen had willen plegen op ‘zwarten, Arabieren, joden en homoseksuelen’. De man zou volgens de politie geïnspireerd zijn door het bloedbad op de Columbine High School in Colorado in 1999.

De man is een bekende van justitie. In 2016 werd hij al veroordeeld wegens het verheerlijken van terrorisme. De man zou zich enthousiast hebben uitgelaten over de mislukte aanslag op voormalig president Chirac door neonazi Maxime Brunerie in 2002.

Bron: RMC / cc-foto: French Embassy in the US

Geef een reactie

Laatste reacties (18)