69

Terrorist en kindermoordenaar Breivik laat weer van zich horen

Terrorist en massamoordenaar Anders Breivik verscheen dinsdag voor het eerst sinds 2012 in het openbaar. Dat gebeurde tijdens een rechtszaak die de extremist tegen de Noorse staat heeft aangespannen. Geheel in lijn met zijn eerdere zittingen, kwam hij ook nu de rechtszaal binnen met een nazigroet richting journalisten. Dat meldt de Volkskrant.

Breivik, die in 2011 een bomaanslag pleegde in Oslo en vervolgens op het eiland Utoya 77 jongeren afslachtte en die in een vuistdik manifest zijn bewondering voor Geert Wilders uitsprak, klaagt de Noorse staat aan omdat hij zijn eenzame opsluiting ‘inhumaan’ vindt.

Er zijn vier dagen uitgetrokken voor de nieuwe rechtszaak van Breivik. Voor Noorse media steeds weer een dilemma hoeveel tijd en aandacht ze aan de zaak besteden. Het liefst wordt Breivik, in de media vooral aangeduid met ‘de terrorist’, ‘de kindermoordenaar’ of gewoon ‘hem’. Verslaggever Roar Dalmo Moltubak haalt de zaak uit 2012 aan waarin Breivik zijn rechtervuist balde, een symbool van extreemrechts. Die beelden gingen de hele wereld over.

Niet dat we het toen niet goed hebben gedaan. Er waren slachtoffers om rekening mee te houden, die wilden zijn motieven kennen. Nu speelt hij zelf het slachtoffer. Daarin gaan we niet mee.

Sinds 2012 heeft Breivik buiten de rechtszaken om alleen zijn moeder mogen zien. Vijf minuten, vlak voordat zij stierf. De terrorist zit volgens justitie in Noorwegen geïsoleerd omwille van zijn eigen veiligheid. Andere gevangenen zouden Breivik iets aan kunnen doen als hij in reguliere detentie wordt geplaatst. Maar ook wil de Noorse staat voorkomen dat Breivik een podium krijgt om zijn extremistische gedachtegoed te verspreiden.

Dat Breivik geïsoleerd opgesloten zit, betekent evenwel niet dat hij zijn dagen in een isoleercel slijt. De terrorist heeft maar liefst drie ruimtes tot zijn beschikking: een om te slapen en te studeren, een keuken en een sportverblijf. Hij mag dagelijks de buitenlucht in en ook spreekt hij met artsen en hulpverleners, zij het door een glazen wand. Hij mag ook telefoneren en heeft een computer waarop hij brieven kan schrijven. Internettoegang krijgt hij niet, maar hij heeft sindskort wel een Playstation 3. Een upgrade, nadat Breivik lange tijd heeft geklaagd dat zijn eerdere Playstation 2 te oud was om op te kunnen spelen.

Bronnen dichtbij het proces zeggen dat de mentale toestand van de terrorist ‘zorgelijk’ is. Volgens hen ontbeert de kindermoordenaar elk greintje realiteitszin en is van berouw geen sprake. Sterker nog, volgens religiehistoricus en extreemrechts-kenner Mattias Gardell is Breivik ‘zo politiek gemotiveerd als voorheen’. Ook zou Breivik nieuwe plannen hebben. De verwachting is dat Breiviks advocaat de isolatie aan de mentale toestand zal koppelen. Met het publieke optreden hoopt Breivik zijn extremistische strijd met andere middelen voort te zetten.

cc-foto: Day Donaldson

Geef een reactie

Laatste reacties (69)