383

Terroristische aanslag in Thalys verijdeld

Passagiers overmeesteren dader die met kalasjnikov schiet in trein van Amsterdam naar Parijs

Rond de klok van zes uur vrijdagavond heeft een gewapende man op de hogesnelheidstrein Thalys van Amsterdam naar Parijs het vuur geopend. Hij werd razendsnel overmeesterd door passagiers. Drie passagiers raakten gewond, niemand verkeert in levensgevaar.

Updates onderaan de tekst

Dat schrijven verschillende Franse media, waaronder La Voix Du Nord.

De dader is inmiddels opgepakt, zegt een woordvoerder van de Franse spoorwegen SNCF. Hij werd overmeesterd door twee Amerikaanse militairen die in de hogesnelheidstrein zaten en uit een toilet het geluid hoorden van iemand die een ‘zwaar wapen’ aan het doorladen was.

De schietpartij vond plaats ter hoogte van Arras, een stad ten zuiden van Lille.

Een van de drie gewonden is de acteur Jean-Hugues Angla. Hij liep lichte verwondingen op.
Volgens verschillende media zou de man in de trein een kalasjnikov gehad hebben waarmee hij is gaan schieten.

De Franse anti-terreur brigade is inmiddels ter plaatse en onderzoekt wat er is gebeurd.

Over de motieven van de dader, die volgens sommige berichten een Noord-Afrikaans uiterlijk zou hebben, is nog niets bekend.

RTL4-correspondent Stefan de Vries twittert dat de dader een 26-jarige Marokkaan is die weigert te spreken en dat hij ook een ander wapen bij zich zou hebben gehad. Lees zijn tijdlijn hier.

Update zaterdag 10:30

Inmiddels is meer duidelijk over de toedracht. De gearresteerde man zou een Syriëganger zijn. Hij stapte in België in de trein en was gewapend met een kalasjnikov en messen. Nadat hij een schot had gelost, stormden twee Amerikaanse militairen die in burger met de trein reisden met gevaar voor eigen leven direct op de terrorist af en overmeesterden hem. Ook een Britse student en zakenman stortten zich in de strijd. Tijdens de overmeestering begon de dader nog met een mes om zich heen te steken. Daarbij raakten twee mensen gewond, waaronder een van de militairen.

De vier mannen zijn geprezen door zowel president Obama als Hollande. Ze ontvingen diezelfde avond nog een medaille van de stad Arras voor hun betoonde heldenmoed.

CC foto:Lars Steffens

Geef een reactie

Laatste reacties (383)