Laatste update 22:45
60

Terroristische aanslag op moskee Quebec: zeker zes doden

Update 22.40 uur:
De enige verdachte voor de aanslag in Quebec is officieel geïdentificeerd als de 27-jarige Alexandre Bisonnette. De andere verdachte bleek een getuige te zijn en is op vrijgelaten.

Bissonnette is een politicologiestudent die erom bekend stond online uitingen te doen die anti-feministisch en anti-vluchteling waren. Volgens medestudenten, docenten en zijn Facebookpagina is hij tevens ‘fan’ van de Amerikaanse president Donald Trump en de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen.

Eerder:
Zondag zijn bij het avondgebed in de Canadese stad Quebec zeker zes mensen doodgeschoten. Dat zegt de voorzitter van het islamitisch gebedshuis. De politie heeft twee verdachten opgepakt, een derde verdachte is mogelijk nog op de vlucht.

Tientallen mensen waren aan het bidden op het moment dat er drie schutters bij de moskee het vuur openden. Hoeveel gewonden hierbij zijn gevallen is nog niet duidelijk, aldus voorzitter Mohamed Yangui.

Hoewel diverse Nederlandse media, waaronder het AD, niet spreken van een terroristische aanslag, maar van louter een schietpartij, doet de Canadese premier Justin Trudeau dat wel. “We veroordelen deze terroristische aanslag op moslims op een plek van gebed en toevlucht. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families”, aldus Trudeau.

De Canadese premier had een dag eerder nog opgeroepen dat moslims die in de Verenigde Staten worden geweigerd vanwege de moslimban van president Donald Trump, in Canada welkom zijn. Vanwege de moslimban van Trump zijn talloze mensen gedupeerd en gestrand.

Het is overigens niet de eerste keer dat deze moskee te maken heeft met een aanval: vorig jaar werd bij wijze van provocatie nog een varkenskop op de stoep gelegd.

De verklaring van Justin Trudeau lees je hier.

De Canadese minister van Immigratie, Ahmed Hussen, heeft aangekondigd dat vluchtelingen die onderweg naar de VS in Canada vast komen te zitten, tijdelijk in Canada mogen verblijven. Tussen:

Ik verzeker jullie dat ik mijn autoriteit zal gebruiken om, wie in Canada vast komt te zitten, tijdelijk asiel te verlenen indien nodig, zoals wij ook in het verleden hebben gedaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (60)