Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Terug naar de gulden? Zelfs Wilders weet niet wat het kost

  •  
05-03-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
231 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Begrip voor heimwee maar terugkeer is onzinnig, vindt politiek Den Haag ... Geert Wilders presenteert onderzoeksresultaten met hoop bombarie, maar eenduidige conclusie blijft uit
Het blijft volkomen onduidelijk of een eventuele terugkeer naar de gulden daadwerkelijk goedkoper zou zijn. Aan het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders liet uitvoeren door het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research (LSR) zijn geen harde conclusies te verbinden. Sinds eind vorige heeft Wilders tegenover de media volgehouden dat het onderzoek nu echt zou aantonen dat het goedkoper zou zijn de gulden te herintroduceren dan vast te houden aan de euro. In een persconferentie maandag werd duidelijk dat de PVV-voorman en het onderzoeksbureau dit niet waar konden maken.
Met veel grote, vooral politiek beladen woorden leidde Wilders de presentatie van het rapport in:
De gulden was een sterke munt die ons decennia lang fantastisch heeft gediend. We zijn de afgelopen jaren doodgegooid met talloze ‘bangmaakrapporten’, maar die komen vaak van groepen die juist belang hebben bij de euro. De PVV heeft aan die europropaganda geen boodschap, wij willen alleen de feiten.”
In een poging om die ‘feiten’ boven tafel te krijgen, schakelde Wilders het LSR in, een bureau dat een duidelijke eurosceptische reputatie heeft. Het bureau adviseerde eerder ook al Duitsland terug te keren naar de mark “om de verstoorde balans in de Duitse economie te herstellen”. Critici zeggen dan ook dat Wilders door LSR in te schakelen een mening heeft ‘gekocht’. 
Met het onderzoek heeft LSR wellicht een aantal feiten op een rijtje weten te zetten, maar harde conclusies kunnen niet getrokken worden zegt ook econoom Mathijs Bouman in het RTL Nieuws. In het onderzoeksrapport staat onder meer:
Hoewel het niet te kwantificeren valt, is er weinig fantasie voor nodig om aan te tonen dat het lidmaatschap van de EMU tot op heden tot een aanzienlijk welvaartsverlies voor Nederland heeft geleid.”
Een verklaring voor het ‘aanzienlijke welvaartsverlies’ wordt gevonden door Nederland af te zetten tegen niet-euro landen als Zwitserland en Zweden. Daar was de economische groei en de werkgelegenheid groter. De inflatie was minder en de landen hielden hun begroting beter in de hand. Als we de gulden hadden gehouden, en eenzelfde economische groei hadden gehad als Zwitserland en Zweden, zou elke Nederlander gemiddeld per jaar 2700 euro beter af zijn. Hypothetisch gezien dus. Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor de toekomst? En vallen die kosten wel te berekenen?
Econoom Arnoud Boot zegt tegenover BNR (Business News Radio) dat deze kosten onmogelijk uit te rekenen zijn. Hij zet daarnaast ook vraagtekens bij de politieke haalbaarheid. Als meer landen het voorbeeld van Nederland volgen door uit de eurozone te stappen zouden de gevolgen niet te overzien zijn.
Hij wordt in zijn conclusie bijgestaan door hoogleraar financiële economie, Sylvester Eijffinger:
Het hangt er helemaal vanaf van welke aannames of veronderstellingen je uitgaat. Het enige wat je wel met zekerheid kunt zeggen is dat een terugkeer naar de gulden enorme consequenties heeft voor de export. De gulden zal in waarde stijgen, waardoor de export gaat inzakken. Of dat met 10, 20 of 30 procent is, weet ik niet, maar het welvaartsverlies zal groot zijn.”
Update 21:05
In Den Haag wordt volgens de te verwachten patronen gereageerd. Iedereen toont ‘natuurlijk’ begrijp voor de heimwee-gevoelens van Wilders en zijn aanhang. Tegelijkertijd wordt het voorstel afgedaan als onzinnig. De Volkskrant maakt een ronde langs de partijen en citeert onder meer Wouter Koolmees van D66:
 ‘Ik snap dat mensen terugdenken aan de gulden, omdat onze economie nu in woelig vaarwater zit en men zorgen heeft over de toekomst. Daarom is de poging van de PVV te begrijpen, alleen is die met het presenteren van een voodoo-economisch en rammelend rapport compleet mislukt. We moeten ons hoofd vooral koel houden en de juiste beslissing nemen door voor de euro te blijven staan. Teruggaan naar de gulden is een grote knauw voor ons land dat afhankelijk is van export.’
Foto-cc: Oskar Nijs
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.