86

Terugkeer kinderen van jihadgangers verdeelt coalitiepartijen

Een botsing binnen de regeringscoalitie: zowel ChristenUnie als D66 zijn van mening dat kinderen van Nederlandse jihadgangers terug naar Nederland moeten kunnen. De VVD is het daar pertinent mee oneens.

Geschat wordt dat zo’n tachtig Nederlandse kinderen vastzitten in Syrië en Irak. De kinderen werden door hun ouders meegenomen naar het inmiddels ter ziele gegane Kalifaat waar de ouders zich aansloten bij IS of een andere terreurgroep, of zij werden daar geboren. Kleine kinderen dus, en kwetsbaar, aldus CU-Kamerlid Joël Voordewind: ‘Als hun leven in gevaar is of hun omstandigheden erg schrijnend, dan moeten ze als laatste optie naar Nederland worden gehaald.’

D66 is het daarmee eens. Kamerlid Kees Verhoeven benadrukt geen sympathie te hebben voor uitreizigers, maar volgens hem mogen de kinderen niet de dupe worden van de keuze van hun ouders: ‘Afhankelijk van het specifieke geval en indien nodig moeten we kinderen terughalen. Om trauma’s te verwerken en om te zorgen dat ze niet de volgende generatie terroristen worden.’

De VVD wil echter niets van dat plan weten. ‘Voor je het weet komen de ouders er achteraan. De VVD kiest voor de veiligheid en de vrijheid van de kinderen in Nederland!’ schrijft Kamerlid Arno Rutte op Twitter. Zijn partijgenoot Bente Becker laat via hetzelfde sociale netwerk weten dat wat haar betreft de kinderen niet welkom zijn in Nederland, omdat de ouders ‘tegen Nederland, voor terreur’ kozen.

Familieleden van jihadgangers dringen er al langer bij de autoriteiten op aan om de kinderen terug naar Nederland te halen. Ook zij wijzen erop dat de kinderen nu slachtoffer zijn van de keuze van de ouders om naar IS-gebied af te reizen. Het officiële standpunt van de overheid is echter dat jihadgangers niet worden geholpen bij een terugkeer naar Nederland en vooralsnog vallen ook de kinderen daaronder.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws / cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (86)