35

‘Terugkeer lichamen hoogste prioriteit’

Overzicht: Nederlandse experts naar Charkov ... Koninklijk paar bij nabestaanden ... Europese leiders manen Poetin ... Ouders smeken Russische president ... Journalisten opgepakt door rebellen ... Facebook-oplichters actief rond ramp ... Militaire actie 'hoogst onverstandig'

Een overzicht van het nieuws over de ramp van zondag.

Het eerste deel van een team van forensische experts, onder leiding van politiecommissaris Gert Wibbelink, is neergestreken in Charkov in het noordoosten van Oekraïne op 300 kilometer afstand van de plek waar de stoffelijke resten door de rebellen zijn verzameld. Het is de bedoeling dat de lichamen zo snel mogelijk naar Nederland terugkeren en de identificatie hier geschied. Dan moet wel toestemming verkregen worden van de rebellen om de trein waarin de lichamen zijn opgeslagen te verplaatsen uit het deel van Oekraïne dat zij bezet houden. Dat werd door premier Rutte bekendgemaakt op een persconferentie waarin hij ook verklaarde dat koning Willem-Alexander en koningin Maxima maandag aanwezig zullen zijn op een bijeenkomst met de nabestaanden.

Maandag komt een deel van de Tweede Kamer terug van reces om de ramp te bespreken, later volgt mogelijk een debat. Zoals vandaag op Joop te lezen valt heeft de Britse premier Cameron in niet mis te verstane bewoordingen de medewerking van Poetin geëist. Ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande hebben de Russische leider te verstaan gegeven dat hij medewerking moet verlenen aan het bergen en repatriëren van de lichamen en de opsporing van de daders.

Hans de Borst, vader van de 17-jarige Elsemiek die samen met haar moeder, broertje en stiefvader bij de ramp is omgekomen, heeft een brief geschreven aan onder meer de Russische president Poetin. Vol verdriet en woede ‘bedankt’ hij cynisch de president voor de moord op zijn geliefde dochter en besluit met:

meneer Poetin: ik hoop dat uw intense gesprek met onze polderpremier Rutte u de ogen heeft geopend!! Ik weet dat u onder de indruk bent hiervan en zou het stoer van u vinden als u initiatief zou nemen met Russische militairen het rampgebied te bewaken, zodat Nederlandse deskundigen alles nauwgezet kunnen uitzoeken! Bij voorbaat dank!’

Een andere nabestaande, Silene Fredriksz, moeder van twee omgekomen Nederlanders, smeekte voor de camera van het Franse persbureau AFP om de terugkeer van haar kinderen.

Dergelijke beelden worden het Russische publiek onthouden want de media daar berichten zeer eenzijdig over de ramp meldt NOS-correspondent Geert Groot Koerkamp:

Over de plek van de ramp wordt bericht dat het onderzoek er in volle gang is, dat de betrokken diensten van de Donetskrepubliek keurig hun werk doen, niemand de bergingswerkers,onderzoekers of journalisten een strobreed in de weg legt en dat de meeste lichamen inmiddels zijn geborgen. Geen enkele wanklank dus.

Vrijdagavond was een heel praatprogramma gewijd aan het vrijpleiten van de pro-Russische opstandelingen in Donetsk en Loegansk. Alle deelnemers kweten zich met enthousiasme van hun taak de Oekraïense machthebbers in de beklaagdenbank te krijgen. Alternatieve meningen waren niet te horen. Voor echte discussie is op de Russische televisie al heel lang geen plaats meer.

Twee Zweedse journalisten zijn op de rampplek korte tijd gevangen gezet door de rebellen die het gebied onder controle hebben. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Bildt heeft de ramp eerder een ‘eerste klas internationale gangster misdaad’ genoemd en gewaarschuwd voor de propagandaoorlog die Poetin voert. Ook zeven andere journalisten werden gevangen gezet.

Maleisië durft vooralsnog geen enkele beschuldiging richting Poetin te uiten uit vrees dat de lichamen dan niet terugkeren of nog langer wegblijven. Het is voor moslims vanuit hun religieuze overtuiging van het grootste belang dat doden zo snel mogelijk ter aarde worden besteld. Tweederde van de bevolking van Maleisië is moslim. Onder burgers neemt de onvrede over de lakse houding toe. Woensdag is er een demonstratie bij de Russische ambassade.

Onder meer in Australië proberen oplichters op Facebook en andere sites een slaatje te slaan uit het leed. Er zijn minstens zes pagina’s opgezet in naam van de slachtoffers. De pagina’s leiden naar sites vol reclame en malware.

De Australische aids-conferentie waar een groep van Nederlandse experts naar op weg was, heeft uitgebreid eer betuigd aan de omgekomen deelnemers.

 In Nederland werd vandaag op veel plekken gerouwd en gebeden voor de omgekomen passagiers en bemanning, melden de internationale media. In Rome herdacht ook de Paus de slachtoffers.

De Belgische krant De Morgen heeft een overzicht gemaakt van de meest pittige opinies in de internationale media over de crisis, zoals deze:

Voor het eerst in lange tijd, misschien zelfs voor het eerst sinds Poetin aan de macht kwam, heeft het Russische regime een probleem dat het niet kan oplossen, een probleem dat het Kremlin zijn geld en reputatie zal kosten”, schrijft Tom Nichols op zijn blog The War Room. “De enige echte vraag is hoe ver Poetin bereid is te gaan: een handelsoorlog, economische ineenstorting, de status van verschoppeling, misschien zelfs een openlijke oorlog, alleen om zijn gezicht te redden.

De Morgen publiceert ook drie video’s waarmee het Kremlin volgens de krant in zijn maag zit omdat ze de betrokkenheid van pro-Russische separatisten tonen.

Er zijn natuurlijk Nederlanders, al dan niet aangevoerd door De Telegraaf, die menen dat nog meer geweld de situatie kan verbeteren. Zo deed ook een Nederlandse beroepsmilitair een openbare oproep tot militaire inzet. Generaal b.d. Van Kappen stelt dat een dergelijk ingrijpen ‘hoogst onverstandig’ zou zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)