45

Terugkijken: De Slag om Rotterdam

Video: Hamit Karakus (PvdA) versus Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) ... Live vanuit Arminius

De spannendste verkiezingsstrijd voor de gemeenteraadsverkiezingen speelt zich af in Rotterdam, de stad die vaker een voorspel is voor de landelijke politiek. Waar Pim Fortuyn zichzelf met een indrukwekkende zege op het politieke toneel neerzette. Nu neemt een van zijn nazaten, Joost Eerdmans in 2003 nummer van de LPF, het op tegen PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus.


De strijd is spannend omdat in 2010 het verschil slechts enkele honderden stemmen betrof. Toen won de PvdA maar Karakus moet het niet alleen tegen Leefbaar opnemen maar ook tegen de impopulariteit van het regeringsbeleid waar zijn partij mede voor verantwoordelijk is.

In Arminius kruisen ze de degens in een klassiek debat. Beiden hebben een stelling die ze verdedigen en die door de ander aangevallen kan worden, in twee rondes met tot slot een kruisvuur en vragen van het publiek.

De stelling van Eerdmans luidt: “Er moet een quotum komen voor de immigratie van Oost­ en Midden Europeanen” (vanaf 11:09)

De stelling van Karakus is: “De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om werkgelegenheid te (helpen) creëren en armoede tegen te gaan” (vanaf 41:40)

Dat zijn ook de twee hoofdthema’s van de partijen: bij de PvdA werkgelegenheid, bij Leefbaar Rotterdam integratie.

De leiding van het debat bij Draad, de maandelijkse politieke talkshow van Arminius en Lokaal, is in handen van Francisco van Jole. 

Geef een reactie

Laatste reacties (45)