Laatste update 19 mei 2016, 14:44
161

Terugkijken: Pittig gesprek met Sylvana Simons in DWDD over DENK

Sylvana Simons, die woensdag bekend maakte zich te hebben aangesloten bij DENK, de nieuwe partij die vorig jaar werd gelanceerd door oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztür, was woensdagavond te gast in De Wereld Draait Door om over haar keuze te vertellen. Het werd een pittig gesprek, waar ook Tunahan Kuzu en Farid Azarkan aan deelnamen.

Matthijs van Nieuwkerk keek eerst terug naar waar het allemaal mee begon: de aflevering van DWDD waarin Martin Šimek het over ‘die zwartjes’ had en waar Sylvana in de uitzending kritische vragen over stelde. Daarop kreeg ze na de uitzending zoveel reacties van mensen dat ze zich eindelijk gesteund voelden, dat ze besloot meer haar stem te laten horen in het maatschappelijk debat. Met uiteindelijk als resultaat dat DENK besloot haar ‘ten dans te vragen’, zoals Van Nieuwkerk het in de uitzending zei. DENK hoopt op zeker vijf zetels en als die er komen zal er een belangrijke rol voor Sylvana Simons weggelegd zijn.

Van Nieuwkerk ondervroeg Simons scherp en kritisch. Op het onderwerp van emancipatie, discriminatie en solidariteit was ze strijdbaar en vastberaden een stem te zijn voor alle mensen die zich niet gehoord voelen. Maar toen Van Nieuwkerk haar de vraag voorlegde wat ze vond van de Armeense genocide veranderde het gesprek van toon.

Van Nieuwkerk bracht de motie van de ChristenUnie in het gesprek, die de Turkse regering wilde oproepen het bloedbad onder Armeniërs in de Eerste Wereldoorlog als genocide te erkennen. DENK is daartegen en wilde een hoofdelijke stemming. Die stemming filmde DENK om daarmee te laten zien welke Turks-Nederlandse Kamerleden voor erkenning van de genocide waren. En van Nieuwkerk wilde weten wat Sylvana Simons daarvan vond.

Simons speelde de vraag eerst terug naar Matthijs van Nieuwkerk en bracht het onderwerp daarna vakkundig weer naar een eerlijke samenleving waarin iedereen zich gehoord moet voelen, maar toen Van Nieuwkerk terugkwam op de vraag wat haar mening was op de genocide-vraag antwoordde ze: ‘Daar vind ik niks van.”

Op de achtergrond zat Neelie Kroes, ook te gast in de uitzending, regelmatig afkeurend met haar hoofd te schudden.
Kijk het interview hier terug:

Geef een reactie

Laatste reacties (161)