Laatste update 22:27
47

Terwijl Amsterdam protesteert, hervat Wallonië de onderhandelingen over CETA

Hoewel de delegatie van de Canadese regering gisteren al teleurgesteld de onderhandelingstafel verliet, gaat de Waalse regering de komende dagen toch onderhandelen over CETA, maar nu met de Europese Commissie op initiatief van Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz, die zei:

“Aan de Canadese kant is alles afgerond, het probleem ligt bij Europa.”

De Waalse minister-president Paul Magnette is het met die conclusie van Schulz eens en spreekt van ‘moeilijkheden tussen Europeanen onderling’. De komende dagen zullen nu interne Europese gesprekken gevoerd worden, maar Schulz is optimistisch dat de problemen nog tijdig opgelost kunnen worden.

De verschillen die nog overbrugd moeten worden gaan onder meer over juridische bevoegdheden. Wallonië wil dat de internationale rechtbanken die in het verdrag afgesproken zijn, pas aan zet komen als de eigen handelsrechtbanken al een uitspraak hebben gedaan. Daarnaast willen de Walen sommige boetes beperken die onder bepaalde omstandigheden extreem hoog zouden kunnen oplopen. De Walen zijn met hun verzet de laatste der spreekwoordelijke Mohikanen, de 27 andere EU-lidstaten hebben hun goedkeuring al gegeven voor de ondertekening van het akkoord. Aanstaande donderdag wordt de Canadese premier Justin Trudeau in Brussel verwacht om het ontwerpverdrag te ondertekenen.

Museumplein
Ondertussen wordt op het Museumplein door zo’n 8000 mensen gedemonstreerd tegen de voorgenomen handelsverdragen zoals CETA, maar ook TTIP. Diverse politieke partijen en maatschappelijke organisaties togen zondag naar Amsterdam om hun ongenoegen kenbaar te maken. Onder meer GroenLinks, SP, de Piratenpartij, FNV Bondgenoten, Greenpeace en de Consumentenbond zijn van de partij.

Acht duizend mensen de straat op tegen foute handelsverdragen

 

Geef een reactie

Laatste reacties (47)